Proč se můj zrak s přibývajícím věkem zhoršuje?

Lidské oko je velmi složitým orgánem těla. A přitom je tak důležité. Jeho prostřednictvím máme možnost vnímat okolní svět. Dobrou funkci očí bereme jako samozřejmost. Co všechno má vliv na oči a k čemu to vede?

Co má vliv na stav očí

Díky našim očím vnímáme krásu celého světa. Ne vždy jim ale věnujeme pozornost, jakou si zaslouží. O oči je třeba se dobře starat a kontrolovat jejich stav. Velkou měrou se na změnách zraku podílejí i okolnosti, jako je stárnutí, prostředí, moderní technologie, svůj podíl má i stres. 

Co má vliv na krátkozrakost

Faktem je, že mezi lidmi přibývá více krátkozrakých jedinců. Lékaři ovšem nejsou jednotni, proč tomu tak je. Důvodem může být třeba větší využívání mobilních telefonů, čteček, tabletů i počítačů. Člověk s nimi tráví mnohem více času, a tím je zrak na střední a krátké vzdálenosti oslabován. Oko je samo schopno tvořit plusové dioptrie. Z dlouhých vzdáleností ostřit také na střední a blízkou vzdálenost (využívá se na počítač, čtení). Není ale uzpůsobeno k vytváření plusových dioptrií osm a více hodin denně. Dlouhé koukání na jednu vzdálenost stavu zraku příliš neprospívá. 

Co je presbyopie

S postupujícím věkem (nejčastěji se problémy objevují po čtyřicátém roce života) přichází takzvaná vetchozrakost, odborně presbyopie. To znamená, že lidem se zhoršuje vidění na blízko. Oční čočka, která je zodpovědná za ostré vidění do blízka, již není tak pružná a oko ztrácí schopnost zaostřit si blízký předmět. Vetchozrakost však lze snadno vykorigovat brýlemi na čtení.

Jak vzniká syndrom suchého oka

V souvislosti s vyšším věkem, ale také kvůli některým lékům, onemocněním, ale i dalším chorobám vzniká syndrom suchého oka. Vliv na suchost očí může mít i časté sledování televize, mobilního telefonu či počítače, anebo používání klimatizace. Při sledování výše uvedených zařízení přirozeně zapomínáme mrkat a může se dostavit nepříjemný pocit pálení a paradoxně větší slzení. Problém pociťují pacienti jako řezání a pálení očí, pocit cizího tělesa v oku, často mají unavené zarudlé oči. Co s tím? Navštivte očního lékaře nebo optometristu, který vám zkontroluje zrak a poradí, jak ulevit potížím.

Proč se mít na pozoru před zeleným zákalem

Zelený zákal neboli glaukom je onemocnění zrakového nervu, kdy dochází k jeho degeneraci. Nejčastěji se zelený zákal projevuje zvýšeným nitroočním tlakem a výpadky zorného pole. Může se stát, že se glaukom objeví i náhle. V tu chvíli dochází k akutnímu glaukomovému záchvatu, který se projevuje velkou bolestí oka a hlavy, nevolností, výpadky vidění či zarudlýma očima. Rizikovými faktory pro vznik glaukomu může být věk, dědičnost, jiné vady zraku či poruchy krevního oběhu. Léčí se snižováním nitroočního tlaku pomocí léků, očních kapek nebo chirurgickým zásahem.

Jak odhalit šedý zákal

Šedý zákal se projevuje zakalením oční čočky. Pacienti často zpočátku nepoznají, že by trpěli šedým zákalem. V pozdějším stádiu však mohou popisovat neostré vidění nebo tzv. pohled přes mléčné sklo či citlivost na světlo. Vliv na toto onemocnění má nejen pokročilý věk, ale také cukrovka a špatný životní styl.

Co může udělat každý

Faktorů, které náš zrak s přibývajícím věkem ovlivňují, může být tedy více. Pokud máte potíže, navštivte očního lékaře nebo optometristu, kteří zjistí, čím jsou způsobeny a doporučí, co dál. 

Jako vždy je důležitá prevence: nevynechávejte tedy pravidelné kontroly zraku (aby bylo možné případné komplikace včas odhalit). Zraku také prospěje dobrá životospráva, nošení brýlí s UV ochranou a nošení dioptrických pomůcek s vaší aktuální dioptrickou hodnotou.