Co je syndrom suchého oka

S moderním stylem života se stále více objevuje syndrom suchého oka. Co si představit pod tímto označením? Jak zjistit, že jím trpíme a co se s tím dá dělat?

Co je syndrom suchého oka

Uvádí se, že toto onemocnění může v současné době trápit až tři miliony Čechů. Vinu na tom má především náš životní styl. Ať už jde o důsledek klimatizace nebo naopak přetopenosti, kde je příčinou suchý vzduch. Možností je i spousta hodin u tabletu, notebooku, počítače, kdy se v důsledku toho snižuje frekvence mrkání a slzy se na oko nedostanou v takové míře jako je zapotřebí. Syndromem suchého oka mohou být postiženi ti, kteří používají kontaktní čočky, ale tento průvodní jev zmiňují i ti, kteří procházejí hormonálními změnami. Mezi možné příčiny bývá zařazován také nedostatek vitaminu A, nedostatek omega-3 mastných kyselin, ale také užívání některých léků (antihistaminika, některé léky na krevní tlak, hormonální léky, antidepresiva). Hovoří se také o vlivu stárnutí a rovněž i dlouhodobého stresu.

Jak rozpoznat syndrom suchého oka

Hlavní příčinou je fakt, že oko není dostatečně zvlhčené. Může jít buď o nízkou tvorbu slz nebo se může jednat o jejich příliš rychlé vypařování. Záleží nejen na dostatku slz, ale i na jejich kvalitě. Oči chrání a zvlhčuje takzvaný slzný film, který se skládá z vody, oleje a hlenu. Člověk ale může nadměrně slzet, a přesto mít tento syndrom, právě protože slzný film má nedostatečné složení. Nemá pak ochrannou funkci a oko spíše dráždí. 

Jak se zjistí, že jde o syndrom suchého oka

Že máte syndrom suchého oka, může napovědět pocit, kdy vnímáte jakési pálení, případně řezání. Člověk může mít pocit unavených očí, pálení, svědění i pocit písku v očích. 

Posoudit tuto zdravotní komplikaci může také měření zraku 3D Vision Scan. Pokud byste si varovných příznaků nevšímali, mohlo by časem dojít k poškození povrchu oka. Nejprve by se objevovaly drobné oděrky, které by postupně mohly vést k chronickému zánětu rohovky a spojivky. Důsledky by pak byly pro oko velmi zničující, hrozí totiž až ztráta zraku. Proto je třeba se v případě neustávajících problémů obrátit na očního lékaře, aby stanovil správnou příčinu problému.

Co pomůže na syndrom suchého oka

Obvykle stačí aplikovat umělé slzy, v případě větších problémů se pak používají speciální gely. Aby se omezila pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, je důležitá prevence. Dodržujte správnou hygienu očí, ale také omezte stres a vyznávejte zdravý životní styl.

Nechte si zkontrolovat zrak. Unikátní přístroj 3D Vision Scan (dostupný v Dr. Klain Hradec Králové, Liberec a Pardubice) kromě klasického měření dioptrií provede i preventivní screening nejběžnějších očních chorob.