Hrozí vám zelený zákal? Otestujte se!

Zelený zákal může dokonce skončit slepotou. Na rozdíl od šedého na sebe zelený zákal nijak neupozorní.

Co je zelený zákal

Zelený zákal je nebezpečné oční onemocnění, které v počátku možná nevypadá nebezpečně, ale je třeba si na něj dát pozor. Pokud se neléčí, může způsobit vážné poškození zraku. Zpočátku je onemocnění obvykle pro člověka zcela bezpříznakové. S rozvinutím zeleného zákalu dochází nejprve k nepostřehnutelným výpadkům zorného pole, později k postřehnutelným. Proto je důležité si při kontrole dioptrií nechat zkontrolovat i nitroočního tlak a také nezapomenout na pravidelné kontroly u očního lékaře (jednou za dva roky a ve věku nad 40 let jednou ročně). Zelený zákal je onemocnění očního nervu a zanedbání tohoto onemocnění totiž může vést k trvalému a závažnému poškození zraku.

„Měření zraku je výbornou možností, jak kromě kontroly dioptrií zjistit i některé problémy, jako je třeba vysoký nitrooční tlak, který způsobuje zelený zákal.“

Optometrista Jiří Strnad z Dr. Klain

Jak se pozná zelený zákal

Zelený zákal pozná oční specialista podle hodnot nitroočního tlaku. Glaukom se v počátcích nepozná podle změn vidění, proto je důležité pravidelně chodit na kontroly nitroočního tlaku. 

Kromě toho při prohlídce ohledně zeleného zákalu jsou u očního lékaře kontrolovány funkce zraku, vyšetřen přední segment oka a posuzuje se komorový úhel (gonioskopie).

 

Nadměrným zvýšením nitroočního tlaku může postupně dojít k degradaci zrakového nervu a tím i k následné ztrátě zraku.

Dělení glaukomů

V případě primárních zelených zákalů je podstata onemocnění neznámá, v případě sekundárních glaukomů jde o jiné oční nebo systémové onemocnění (zánět duhovky, úraz oka, změny v důsledku diabetu, důsledek užívání kortikosteroidů).

Glaukomy dětského věku většinou souvisí s vrozenými vadami oka, také může jít o abnormální vývoj oka.

Jak se léčí zelený zákal

Léčba spočívá ve snížení hodnot nitroočního tlaku, čímž se omezí glaukomové změny zrakového nervu a zorného pole. Jedná se o oční kapky, které snižují tvorbu nitrooční tekutiny nebo zvyšující její odtok, jiná skupina léků má zase vliv na pokles nitroočního tlaku. Jestliže léčba nezabírá, je dalším krokem odborný lékařský zásah. Konkrétní chirurgický výkon záleží na typu zeleného zákalu.

Zelený zákal pozná oční specialista podle hodnot nitroočního tlaku. Glaukom se v počátcích nepozná podle změn vidění, proto je důležité pravidelně chodit na kontroly nitroočního tlaku. V Dr. Klain v Liberci, Hradci Králové a v Pardubicích je nově k dispozici unikátní přístroj 3D Vision Scan pro screening a analýzu zraku

 

Nabídka kontroly zraku

Nechte si zrak preventivně zkontrolovat. Provedeme vám kontrolu očí včetně měření nitroočního tlaku (týká se poboček v Liberci, Hradci a Pardubicích).

Do půl hodiny budete vědět, zda-li vám hrozí zelený zákal. Budete objednáni na konkrétní čas a vaše návštěva tak proběhne příjemně a bez čekání.