Krátkozrakost: nejčastější oční vada

Při krátkozrakosti (myopii) dochází k chybné lomivosti dopadajících paprsků. Měly by se zobrazit na sítnici, ale k tomu nedochází (paprsky dopadají před sítnici) a nevzniká ostrý obraz. Proto patří podobně jako dalekozrakost a astigmatismus mezi takzvané refrakční vady.

Tato vada se během let mění, až se většinou zhruba mezi 20.-25. rokem stabilizuje. V případě těžké krátkozrakosti až okolo 30. roku, v některých případech i později. Krátkozrakost se považuje za nejčastější oční vadu a může se jednat o tři druhy. Od jednoduché, která se počítá do -3,00 dioptrií („-“ je charakteristické znaménko pro krátkozrakost), mírná krátkozrakost bývá od -3,25 do -6,5 dioptrií a nakonec těžká krátkozrakost, která je přes -6,75 dioptrií. „Důležité je pravidelně chodit na kontroly očí, abyste mohli nosit optimální brýlové čočky a zrak nebyl zbytečně přetěžován,“ říká optometrista Dr. Klain, Jan Hrežík.

Jak se pozná krátkozrakost

Krátkozraký člověk nevidí do dálky, což může být docela omezující. Často mhouří oči právě když se dívá do dálky. Dítě s touto oční vadou se hůř soustředí, sedí před televizí velmi blízko, čte knihu téměř u obličeje. Člověk bez vhodných brýlí nemusí poznávat kamarády na ulici. S viděním blízkých předmětů krátkozraká osoba většinou nemívá problém.

Co se v oku děje při krátkozrakosti

Paprsky procházející rohovkou a čočkou by se měly střetávat na sítnici. V tomto případě se ale setkávají před ní. Odsud se paprsky znovu rozbíhají. Výsledný obraz je rozmazaný. Většinou je bulva oka protaženější, než by měla být. Důvodem ale může být i nadměrné zakřivení čočky. Někdy se jedná o kombinaci obou případů. Ve výjimečných případech se může jednat o větší lomivost optického aparátu oka. 

Jaké brýle jsou vhodné na krátkozrakost?

Krátkozrakost jde řešit různými způsoby. Nejčastěji se využívají rozptylná (minusová) brýlová skla nebo kontaktní čočky konkávního tvaru (nejužší je ve středu). Docílí se tak setkání paprsků na sítnici a vytvoření ostrého obrazu. 

Brýle jsou v posledních letech velmi moderní, někomu vyhovují i kontaktní čočky. Po 40. roku se může objevovat presbyopie a je třeba řešit krátkozrakost i dalekozrakost najednou.

Máte podezření na krátkozrakost? Poraďte se s optometristou.