Co je to presbyopie a proč si musím po čtyřicítce oddalovat text?

V souvislosti se stavem zraku po 40 se objevuje pojem presbyopie. O co se jedná a skutečně se brýlím nevyhnu?

Je vám přes 40 let a máte pocit, že byste potřebovali nastavovací ruce, abyste si dokázali bez problému číst knihu? Tady to vypadá na presbyopii. Co to je? Jedná se o běžnou oční vadu, která se týká každého člověka přes 40-45 let. Při presbyopii se předměty, na které se díváte zblízka, začínají mlžit. Tato oční vada se postupně zhoršuje. Často se vyskytují vedlejší potíže: pálení, slzení, červenání a pocit cizího tělesa v oku i bolest hlavy. A to je již nutno řešit přídavkem dioptrie na blízko.

Při potížích je hlavně potřeba nechat si změřit zrak, a to jak na dálku, tak na blízko, abychom oku nabídli přesně to, co potřebuje. Výsledkem mohou být brýle na čtení, se kterými si přečteme všechno bez omezení.

Proč vzniká presbyopie po 40?

S přibývajícím věkem naše oční čočka ztrácí svoji elasticitu a tudíž oko do blízka již nemůže tolik zaostřovat (akomodovat) a vidění na kratší vzdálenost je rozmazané.

Dá se presbyopii předcházet?

Presbyopii se zabránit nedá, ale můžete na ni reagovat, když se objeví. Někdo odolává déle a je schopen se svým úsilím stále číst co potřebuje, a to jsou zpravidla lidé krátkozrací, kteří stále do blízka vidí snadno (pokud nemají před očima brýle do dálky). 

Další skupinou jsou lidé s astigmatismem, kteří nebyli nikdy korigováni do dálky a umějí s očima dobře zaostřovat. Mohli mít sice vždy bolesti hlavy, ale nehledala se příčina v nekorigovaném zraku. Takto mylně vzniká teorie, jak se někdo umí vyhnout brýlím a je na tom lépe, ale je třeba podotknout, že bez korekce brýlemi nikdy není tak čisté vidění jako u správně korigovaného člověka.

Jak se s presbyopií vypořádat

Již dlouho jsou brýle krásným doplňkem a můžeme si dopřát i lehké příjemné brýle, které naši osobnost vkusně doplní. Není se čím trápit! A pokud nechceme stále brýle sundávat a nasazovat, máme možnost to vyřešit brýlemi progresivními neboli multifokálními, které v plynulém přechodu bez předělu umožňují vidět na všechny vzdálenosti – blízkou, střední i na dálku. Další možností jsou i multifokální kontaktní čočky.

Co tedy dělat, pokud jste vám přes 40 a pociťujete výše uvedené příznaky?

Navštivte dobrou optiku. Tam se setkáte optometristou, který nejlépe ví, jak poradit v konkrétním případě každého jednotlivce s ohledem na jeho pracovní zaměření, koníčky a životní styl. Využijte odborné poradenství, optometrista vás seznámí se všemi možnostmi, jak efektivně řešit komfortní vidění po čtyřicítce.