Co je šedý zákal (katarakta)?

Šedý zákal je celkem běžné, ale poměrně závažné onemocnění oka, které postihuje oční čočku. Jak ho poznat a co dalšího byste o něm měli vědět?

Co je šedý zákal

Šedý zákal je asi nejčastějším onemocněním, jehož příčinou může dojít k oslepnutí. Nedá se zpomalit ani terapeuticky léčit, lze ho řešit pouze lékařským zákrokem. Odborně se šedý zákal označuje řeckým slovem katarakta. Jedná se o zakalení obvykle průhledné oční čočky. K tomuto jevu přirozeně dochází po 60. roce věku. U mladších osob může být vrozený nebo vzniknout společně s jiným očním onemocněním, ale také po úrazu, případně vlivem dlouhodobého užívání některých léků (hlavně kortikosteroidů). Od zeleného zákalu (glaukomu) se liší tím, že u zeleného dochází k postižení zrakového nervu. 

Jak poznat šedý zákal

Šedý zákal se projevuje neostrým viděním, které připomíná pohled přes mléčné sklo. Objevuje se změna vnímání barev (barvy nejsou syté) nebo větší citlivost očí na světlo. Dalším příznakem může být narůstání krátkozrakosti či zkreslení sledovaného obrazu (různé stíny). Náznak onemocnění je někdy schopen rozpoznat i optometrista při měření zraku

Při refrakci se nám někdy podaří šedý zákal odhalit. Díky tomu jsme pak klientovi schopni doporučit další podrobnější vyšetření u očního lékaře a přispějeme tak k včasnému řešení.

optometristka Kamila Šupitarová z Dr. Klain

Jak rychle se čočka zakalí

Zajímá vás, jak dlouho trvá, než od prvních potíží dojde k úplnému zakalení čočky? Na to se těžko odpovídá. Reálně totiž kalení čočky probíhá různě rychle. Může jít o měsíce, roky, ale i desetiletí. 

Léčba šedého zákalu

Šedý zákal se dá vyřešit pouze odborným lékařským zákrokem – využívá se laser i ultrazvuk. V dnešní době jsou operace na velmi dobré úrovni, a proto už se nečeká na „uzrání“ čočky, tedy až bude čočka úplně zakalená. K operaci se většinou přistupuje po domluvě s očním lékařem a podle míry komplikací, které narušují obvyklý život. Zákrok trvá pár minut, nebolí a pro lékaře je operace šedého zákalu obvykle rutinní záležitostí. 

Při operaci se vkládá do oka umělá nitrooční čočka, která nahrazuje také dioptrickou sílu původní čočky. Lze pomocí ní odstranit krátkozrakost, dalekozrakost a také astigmatismus

 

Nechte si udělat preventivní kontrolu zraku a zjistěte, zda-li vám šedý zákal hrozí. Objednejte se na 3D Vision Scan v Hradci Králové, Liberci nebo Pardubicích. Bez čekání.