Jak se připravit na měření zraku? Na tohle se zaměřte

Kdy a proč si dojít na měření zraku a co nezanedbat před návštěvou lékaře nebo optometristy, aby výsledky měření zraku byly co nejlepší.

Kdy si nechat změřit zrak

Když nevidíte na text v knize, nebo třeba na mobilu, když nepoznáváte na ulici známé, je na čase nechat si přeměřit zrak. Můžete ale také pociťovat jiné nepohodlí, jako například, že mhouříte oči, vidíte rozmazaně, pálí vás oči, máte je červené, nebo vás také může bolet hlava. Problém může vzniknout hlavně u řízení auta, pokud cítíte, že se zrak zhoršil, důsledky by vůbec nemusely být hezké. Proto je třeba včas jednat. 

Kde si nechat změřit zrak

Nechat si změřit zrak můžete u lékaře nebo u optometristy. U očního lékaře se ale často čeká, i přes objednání. Změřit zrak je možné i u optometristy, kde si rovnou můžete vybrat a nechat přizpůsobit brýle. V optice Dr. Klain se na měření objednává předem a nečeká se. Doba měření je půl hodiny. Zrak je podle zákona možno měřit v optice mladistvým od 15 let. Pro menší děti si můžete nechat vyrobit brýle na základě předpisu od očního lékaře. 

V některých provozovnách si dokonce můžete nechat provést kompletní moderní 3D měření zraku. To zahrnuje nejen změření dioptrií s přesností na setiny, ale i kontrolu zakřivení rohovky a posouzení rizika šedého a zeleného zákalu, rizika tzv. keratokonu (onemocnění rohovky) a změření nitroočního tlaku. Při měření zraku tak můžou naši zkušení optometristé odhalit některá onemocnění očí.

Jak se připravit na měření zraku

Aby byly hodnoty měření optimální, je třeba předem zohlednit určité zásady. Den předem noste místo kontaktních čoček brýle. Oči by před měřením neměly být namáhané například celodenní prací na počítači. Kromě aktuálních brýlí nebo certifikátu čoček je vhodné si s sebou na měření vzít i přehled užívaných léků. Další informace si přečtěte v našem dřívějším článku.

Prvním krokem k perfektnímu vidění je měření zraku. Objednat se na profesionální měření zraku můžete pohodlně online.