Jaké brýle zvolit dle profese

Pro každou profesi se hodí jiný typ brýlových čoček. Různá povolání totiž vyžadují odpovídající brýle, které se budou pro určitý účel hodit lépe.

Dělnické profese a řemeslníci

Práce na stavbě, truhláři a další profese spojené se špínou a prachem jsou náročné na hygienu, ale i oděr. Brýle řemeslníků se snadno zašpiní, a proto potřebují kvalitní úpravy. Řadí se mezi ně nejtvrdší antireflexní úprava HVLL, dále potřebují hydrofobní, oleofobní úpravy a tvrzení proti poškrábání. Výsledkem jsou brýlové čočky, odolné proti poškrábání, prachu, nečistotám, odpuzující vodu a olej.

Doprava - řidič

Šoféři, kteří jsou za volantem jako doma, musí skvěle vidět. Jejich brýle musí být uzpůsobeny tak, aby se člověk mohl naplno věnovat provozu na silnici a nerušilo ho nic spojeného se zrakem. Co tato profese potřebuje? Vhodné dioptrie, ale také třeba antireflexní úpravu, která nebude odlesky omezovat dobrý zrak. Filtruje také odraz světla a oči jsou pak méně namáhány. Na trhu existují také brýlová skla vyvinutá přímo pro řidiče. Ty spojují všechny vlastnosti, které oceníte pro kvalitnější a ostřejší pohled při řízení.

Pracovníci v kanceláři

Ti, kteří tráví spoustu času u počítače, ocení speciální brýle. Pokud máte nevhodné brýle, můžete slzet, ale i třeba se bude text rozostřovat. V tomto případě je dobré zvolit brýle do kanceláře neboli office brýle. Ty jsou totiž vhodné na krátkou a střední vzdálenost. Ideálně ještě s antireflexní vrstvou a vrstvou proti modrému záření BlueControl.

Lidé v pohybu uvnitř

Ti, kteří jsou většinu dne v pohybu, podobně jako lékaři a musejí se během této doby vypořádávat s koukáním na různé vzdálenosti, nejspíše ocení multifokální brýle. Uvidí tak nejen na blízko, ale i na dálku a nebude je rušit žádná přechodová část v brýlových čočkách.

Lidé v pohybu venku

Při práci venku je potřeba chránit oči hlavně proti UV záření, které má na zrak negativní vliv. S antireflexní úpravou budou mít zahradníci, policisté a další lidé pracující venku oči mnohem lépe chráněny.

Nenašli jste svou profesi v našem výčtu? Poraďte se s odborníky v Dr. Klain o tom, jaké brýle se hodí pro Vaše pracovní potřeby.