Jak si rychle zvyknout na multifokální brýle: Držte se těchto tipů

Je jedno, jestli je označíme jako multifokální brýle nebo progresivní brýle. Důležité je to, že spojují výhody čoček na dálku, na střední a blízkou vzdálenost. Jejich mírnou nevýhodou je to, že se na ně někdy trochu hůře zvyká. My pro vás máme tipy, jak tento problém rychle vyřešit. Na začátku nošení multifokálních brýlí se mohou objevit vedlejší efekty, jako jsou bolesti hlavy, efekt houpání a plavání, závratě nebo nevolnost. Může vás také potkat zkreslení periferního vidění. První chvíle s progresivními brýlemi někdy zkrátka nebývají jednoduché. Co udělat, abychom si co nejrychleji zvykli?

Správně vyberte obroučky

Při výběru brýlí je důležitým faktorem vybrat i vhodné obroučky. Musí totiž dobře sedět, protože brýle budete nosit prakticky neustále. Očnice musí poskytovat dostatek prostoru pro umístění multifokálních skel, takže pro multifokály se například nehodí brýle s úzkými podlouhlými skly. Pokud by obroučky dokonale nevyhovovaly, tolik času byste s nimi trávit nechtěli.

Přizpůsobení multifokálních čoček

Když si budete pořizovat multifokální brýle, je potřeba poskytnout optometristovi co nejvíce informací. Měl by vědět, jak pracujete, jaké máte koníčky, zkrátka vše, pro co byste mohli brýle potřebovat. Jen tak získáte brýle skutečně na míru a používání pak pro vás bude mnohem pohodlnější.
I přes počáteční vedlejší projevy jsou multifokální brýle velmi pohodlné, protože se zkrátka nebudete muset starat o „ty druhé“ brýle. Jejich časté nošení pomůže tomu, abyste si rychleji zvykli.

Multifokální brýle noste stále

Jedním ze základních pravidel, jak si nejlépe zvyknout na tento typ čoček, je nošení pouze uvedených brýlí. Pokud byste očím ulevovali, nezvykly by si dostatečně rychle. Mozek si na nové vidění zvykne a počáteční periferní zkreslení časem přestane vnímat.

Naučte se správně využívat multifokální brýle

Důležité je také vědět, jak používat multifokální brýle. Je potřeba hlídat, do kterého místa se dívat, abyste čočku využili správně. Jestliže chcete vidět na blízko (na čtení), dívejte se dolní částí skel. Pokud potřebuje vidět vzdálená místa nebo osoby, dívejte se horní částí skel. Střední část čočky umožňuje vidění do střední vzdálenosti, tedy třeba na počítač, palubní desku auta a podobně. Pro sledování bočních prostor je třeba otáčet celou hlavou.
Protože přechodové zóny nejsou vidět, jsou multifokální brýle mnohem pohodlnější než bifokální nebo trifokální. Zóny, o kterých jsme psali, je potřeba si zautomatizovat. Také pomáhá dívat se ve směru nosu a zvykání bude mnohem snazší.

Odveďte pozornost

Pomůže vám, když se na brýle nebudete příliš soustředit. Je dobré odvést pozornost, abyste na ně tolik nemysleli. Věnujte se věcem, které vás pohltí a při kterých zapomínáte za vše okolo.

Příběh pana Milana

Pan Milan začal mít problémy se zaostřováním za volantem auta, a tak hledal řešení. Optometristka Kamila v optice Dr. Klain mu vysvětlila, jaké brýle by mohly jeho problém vyřešit.

Garance spokojenosti

Pokud si přes všechny snahy na multifokály nedokážete navyknout, kontaktujte svou optiku a ptejte se po garanci multifokálních skel. Některé optiky vám při nenávyku jako náhradu zdarma nabídnou výrobu dvou párů brýlí (jedny na dálku a jedny na blízko), nebo dokonce vrácení peněz.