4 rady, jak předejít škrábancům na brýlích

Poškrábané brýle si nepřeje nikdo z nás. Škrábance vám mohou zhoršit nebo úplně znemožnit dobré vidění, a tak vám poradíme, jak jim předejít.

Pokud už škrábanec máte, v článku Jak odstranit škrábance na brýlích jsme psali o tom, zda-li je možná oprava poškrábaných dioptrických brýlí. Nyní se podíváme na čtyři praktické tipy na to, jak škrábancům a poškození předejít.

1. Uchovávejte brýle v pevném pouzdře.

Pokud brýle zrovna nenosíte, nezapomeňte je uložit do pevného pouzdra, které udržujte v čistotě bez smítek, která by odírala povrch brýlových čoček. Pokud si už brýle odložíte, nikdy je nepokládejte brýlovými čočkami na podložku, jakékoliv sunutí po ploše opět způsobuje matné vady na povrchu.

2. Mějte po ruce hadřík z mikrovlákna (ale ani to nestačí)

Chcete-li brýle správně vyčistit, vždy platí zásada – nejdříve opláchnout pod tekoucí vodou do 40 stupňů Celsia s trochou tekutého mýdla na odmaštění a utřít čistým mikrovláknem, které si u nás můžete zakoupit. Není vhodné čistit brýle za sucha! Snadno tak odřete povrch čoček agresivním smítkem na povrchu a neustále budete rozmazávat mastnotu z okrajů očnic způsobenou kontaktem s pletí. Zamastíte původně čisté mikrovlákno a následně již nebude možné dokonale brýle vyčistit.

3. Nenechávejte brýle v autě

„Častou chybou mnoha klientů je, že nechávají brýle v rozpáleném autě, odložené na palubce”, poznamenává Kateřina Rybínová, optometristka z Dr. Klain.  Vysoké teploty mohou zničit antireflexní povrchové úpravy brýlových čoček, tím se znehodnotí optická kvalita a váš zrak trpí nedostatečnou kvalitou vidění, oslňováním a únavou, způsobenou nečistým viděním. To platí i pro sluneční brýle, kdy se horkem narušuje i správný rádius zakřivení slunečních fólií, které jsou často tenčí. Vysoká teplota změní jejich tvar a to zase způsobuje deformace obrazu a bolesti hlavy. Přitom stačí brýle v autě schovat do pouzdra a umístit do přihrádky.

4. Investujte do kvalitní povrchové úpravy

Při koupi nových brýlí vám v optice bude nabídnuto více variant antireflexních povrchových úprav, které zajišťují komfortní vidění. Dopřejte si pro sebe tu nejvyšší kvalitu, kterou jistě velmi oceníte, protože získáte nejlepší brýlové čočky ve všech vlastnostech – ať je to odolnost proti poškrábání, snadné čištění, rychlejší odmlžování, neulpívání prachu a záruka tři roky na povrch.

 

Jsou vám některá z našich doporučení povědomá? Uchovat brýle v perfektním stavu jako v den, kdy jste si je přinesli z optiky, není žádná věda. Začleňte naše tipy do každodenního života a máte vyhráno. V běžné péči vám pomůžeme – pro brýle zakoupené u nás máte pravidelný servis a čištění ultrazvukem zdarma.