Jak správně pečovat o brýle: Na tyhle kroky byste neměli zapomínat

Když si pořídíte brýle, většinou to nebývá úplně levná záležitost. I to je jedním z důvodů, proč péči o brýle věnovat zvýšenou pozornost. Jak s nimi zacházet a jak čistit brýle?

Škrábance na brýlích způsobují nejen to, že brýle nevypadají dobře, ale také je přes ně špatně vidět. Vlastně se tím brýle postupně ničí. Abyste si mohli brýlí ve skvělém stavu co nejvíce užít, je potřeba dávat pozor na manipulaci. 

Kroky pro správnou manipulaci

Brýle si nasazujte a sundávejte oběma rukama. Pokud brýle sundáváte pouze jednou rukou, jsou jednostranně namáhané a mohlo by dojít k poškození stranic. Brýle nepokládejte dioptrickými čočkami na plochu, protože by mohlo dojít k jejich nevratnému poškození a poškrábání. Nenechávejte je volně ležet, ale ukládejte vždy do pouzdra na brýle, které je dobře ochrání.

Neměly by být vystaveny různým nárazům nebo tlakům, protože tyto procesy zkracují jejich životnost. Také není vhodné vystavovat brýle vysokým teplotám, např. na rozpálené palubní desce v autě či v sauně. Riskujete tak různé deformace a poškození čoček i obrub. Pozor si dejte také na kontakt brýlí  s lakem na vlasy, rozpouštědly a dalšími chemikáliemi. Brýle nejsou hračkou a neměly by se dostávat do rukou malým dětem. Ty starší je potřeba naučit s nimi dobře zacházet.

Jak správně čistit brýle

Čistit brýle je možné pouze velmi jemným hadříkem, ideální je mikrovlákenná utěrka a speciální čistidlo. Pokud ho nemáte, sáhněte po vodě s troškou saponátu na nádobí.  Brýle nikdy nečistěte nasucho. Drobné nečistoty a prachové částečky, které ulpívají na brýlových čočkách, mohou způsobit jejich poškrábání. Když budete s brýlemi manipulovat, držte je za střed, tím je nebudete nerovnoměrně zatěžovat a vydrží déle.  

Brýle potřebují údržbu

Jednou za čas je vhodné brýle seřídit, aby opět mohly co nejlépe sloužit. Proto se vyplatí je nechat pravidelně kontrolovat. Určitě se do oprav nepouštějte sami, brýle zakoupené u nás vám rádi prohlédneme a zdarma seřídíme.

Co dělat, když se brýle rozbijí

Brýle se mohou zkřivit, mohou vypadnout sedýlka, často vypadávají z brýlí šroubky. Tyto a další drobné problémy je možné opravit (opravy provádíme ve všech optikách Dr. Klain). Co ale opravit nejde, jsou poškrábaná skla.