Jak odstranit škrábance na brýlích?

Ups, ani nevíte jak se to stalo, ale najednou máte poškrábané brýle? Možná jste si u toho pěkně zanadávali (ostatně jako 7 z 10 lidí, podle průzkumu společnosti Hoya). Škrábanec vám vadí při výhledu a řešíte, co s tím?

Povrch brýlových skel

Poškodili jste si brýlové sklo. I když píšeme sklo, ve skutečnosti je to pravděpodobně plastový materiál (dříve na trhu převládaly brýlová skla minerální, tedy skleněná, dnes už většinu tvoří lehčí plastová, která mají více výhod)

Na brýlových sklech neboli čočkách máte s největší pravděpodobností naneseny povrchové antireflexní úpravy, například proti otiskům, proti UV záření apod.). Škrábanec se dostane i do těchto vrstev, takže je narušena funkce těchto úprav. Existují i povrchové úpravy, které zvyšují odolnost brýlových skel proti poškrábání a možná kdybyste si takovou na svá brýlová skla objednali, nyní byste škrábanec nemuseli řešit. Pojďme se ale podívat na to, co máte nyní s brýlemi dělat.

Lze odstranit škrábanec z brýlí?

Na internetu najdete velkou spoustu různých rad, jak škrábance odstranit. Třeba s pomocí sody, zubní pasty, brusného papíru nebo dokonce můžete zakoupit speciální sady k nápravě poškrábaných brýlí.

Jakýmkoli broušením (i na mikroskopické úrovni) ale jednak brýle ještě víc poškrábete a jednak změníte jejich optickou mohutnost, tzn. počet dioptrií v daném místě vašich brýlových skel. Ano, škrábanec sice broušením odstraníte, a s ním i část antireflexní vrstvy. Jenže přes brýle už nikdy neuvidíte tak dobře, jako dřív. Pokud se jedná o miniaturní škrábanec někde v periferní části vašich brýlových skel, možná vám nebude vadit a zvyknete si na něj. U velkého škrábance Vám ale nezbyde, než přijít do optiky, kde se bohužel dozvíte, že škrábanec nejde (ani profesionálně) nijak opravit a že bude potřeba objednat nová brýlová skla a vyměnit je za ta stávající, poškozená. Co z toho plyne? Chraňte své brýle před poškrábáním!

Jak předejít škrábancům na brýlích?

Existují dva základní způsoby, jak předejít poškrábání brýlí při jejich běžném používání. My vám je prozradíme.

Kvalitní povrchová úprava
Na trhu existuje velké množství povrchových úprav, tzv. antireflexů. Poraďte se s optikem nebo optometristou a vyberte si ten, který chrání brýlová skla před poškrábáním. Tato investice se vám může mnohokrát vrátit.

Dodržení návodu na používání brýlí
Ano, tohle je velmi nepopulární bod. Občas slýcháme, že „návody nikdo nečte” nebo že „návod je moc dlouhý”. Jenže pokud se ke svým brýlím nebudete chovat adekvátně, koledujete si o nějakou tu nehodu. Dodržujte základní věci, jako je použití pouzdra pokaždé, když brýle odkládáte, nepokládejte brýle skly na podložku apod.

Více o prevenci proti poškrábání brýlí najdete v tomto článku.