Jak správně čistit brýle? Tipy, na co si dát pozor

Správná péče o brýle je nejzákladnější činností, pokud chcete, aby vám brýle vydržely co nejdéle. Poradíme vám, jak a čím brýle čistit a co byste naopak dělat neměli.

Čím čistit brýle

Než s čištěním začnete, sundejte si brýle oběma rukama. Na čištění brýlí by se měly vždy používat jen vhodné materiály, ideální je mikrovlákno.

Jak čistit brýle

Existují tři možnosti, jak čistit brýle doma. První způsob je mytí pod vlažnou tekoucí vodou nějakým saponátem na nádobí. Saponát odstraní mastnotu a hrubé nečistoty. Před mytím odstraňte z rukou mastnotu a špínu a osušte je například ručníkem, který nežmolkovatí.
Na sklo brýlí naneste trošku saponátu, jemně promněte, umyjte i nosníky, obroučky a koncovky stranic. To všechno jsou zdroje nečistot.

Chvilku nechte brýle oschnout a poté doleštěte sklíčka hadříkem z mikrovlákna.

Druhou možností je využití čisticího spreje na brýle. Nastříkejte ho na obě strany čoček a i v tomto případě osušte hadříkem z mikrovlákna.

I zde je důležité před zahájením čištění brýle opláchnout pod tekoucí vlažnou vodou, aby se umyly nejhrubší nečistoty.

Hadřík z mikrovlákna je také třeba správně udržovat. Pravidelně ho perte, ale nikdy nevyužívejte aviváž. Ať už si vyberete kterýkoliv způsob, čistěte brýle ideálně denně, abyste viděli bez šmouh.

Čištění ultrazvukem

Čištění brýlí ultrazvukem je považováno za nejúčinnější způsob. Ultrazvuk se totiž dostane do všech prostor. Takto by se měly ideálně čistit brýle jednou za měsíc. V optice Dr. Klain nabízíme čištění ultrazvukem zdarma pro brýle, které jste si pořídili u nás, po celou dobu jejich životnosti. Stačí přijít s brýlemi kdykoli v otevírací době optiky.

Čím skla poškodíte

Na co si dát pozor? Když budete používat rukáv trička nebo svetru, jemná vlákna mohou sklíčka trvale poškodit. Podobně je tomu u papírových utěrek a kapesníčků. Vhodné nejsou sliny ani klasické přípravky na čištění skla.

Kvalitní péči o brýle není dobré zanedbávat. Určitě se vyplatí, když si osvojíte všechny jednoduché návyky, které prodlouží životnost vašich brýlí.