5 tipů proti mlžení brýlí při nošení respirátoru nebo roušky

Respirátor nebo rouška se staly nutnými společníky posledních let. Jsou s nimi spojeny i nevýhody, obzvláště pokud nosíte brýle. Připravili jsme pro vás pět tipů, které pomohou vyřešit vzniklé potíže.

Nošením ochrany dechu se snažíme omezit infekci a volíme různé varianty obličejové masky. Právě ty představují pro nositele brýlí problém, speciálně v podobě zamlžených brýlových skel.

K zamlžení brýlí dochází nejen při přechodu ze zimy do tepla, při kontaktu s horkými tekutinami, ale i při větší míře pohybu. Co dělat, aby k zamlžení skel nedocházelo?

1. Rouška a respirátor musí dobře padnout

Při správném upevnění a vytvarování respirátoru k zamlžení nedochází. V případě roušky je to trochu jiný problém. Rouška se vyrábí v řadě velikostí a je třeba vybrat takovou, která co nejlépe přilne k obličeji. Důležitá je tedy optimální velikost. Vyplatí se soustředit na oblast nosu, ideální je sáhnout po masce, která má v oblasti nosu drátek. Pak to funguje podobně jako u respirátoru. Pokud drátek nemáte, roušku dobře upevněte přes nos a brýle nasaďte na část roušky.

2. Dobře brýle vyčistěte

Správné čištění skel je pro péči o brýle velmi důležitým předpokladem dobrého vidění. Čistěte je hadříkem z mikrovlákna a čisticím sprejem, který je k tomu speciálně určený. Vlažná voda s jarem je také možností. Věděli jste, že takový hadřík vydrží až tři měsíce?

3. Použijte sprej proti zamlžení

V případě zamlžení si jako pomoc můžete pořídit sprej nebo gel proti zamlžování brýlí. Má okamžitou funkci. Stačí nastříkat (případně nanést) na skla, a pak se tekutina nebo gel už jen odstraní jemným hadříkem.

4. Babské rady sázejí na tekuté mýdlo

Jemné tekuté mýdlo je další možností, jak si poradit se zamlžováním. Malé množství naneste na brýle z obou stran skel, a potom teplou vodou opláchněte. Jaktože to může fungovat? Směs mýdla a vody zanechává na brýlích tenký film. Pokud máte na svých brýlových sklech speciální povrchovou úpravu, poraďte se nejdříve se svým optikem, abyste si skla nepoškodili.

5. Vyměňte brýle za kontaktní čočky!

Pokud vám všechny tyto tipy přijdou jako zbytečně zdlouhavé a nechcete je řešit, zkuste zvážit jinou variantu. Kontaktní čočky se totiž nemlží. Přečtěte si, proč si zvolit právě kontaktní čočky.

Chcete se ohledně otravného zamlžování brýlí poradit s odborníkem? Navštivte některou z našich poboček.