Brýle nebo kontaktní čočky?

Jestli nosit brýle, nebo jestli si vybrat raději kontaktní čočky, je vždy zajímavá volba. Při jejím rozhodnutí je třeba zohlednit několik faktorů. Které to jsou?

Jestli nosit brýle, nebo jestli si vybrat raději kontaktní čočky, je vždy zajímavá volba. Při jejím rozhodnutí je třeba zohlednit několik faktorů. Které to jsou?

Výhody kontaktních čoček

Čočky jsou vhodné pro aktivity, při kterých může být nošení dioptrických brýlí problémem. Ať už se jedná o sportování, cestování. Čočky se totiž nezamlžují a nepadají. Pro někoho může být problémem i samotné nošení brýlí, protože mu budou překážet.

Výhody dioptrických brýlí

Co si budeme povídat, nošení brýlí je i módním doplňkem. Přestože brýle potřebujete kvůli dioptriím, vhodně vybrané brýle k obličeji, tváři dodají šmrnc.

Pokud máte třeba brýle na výměnu, můžete díky nim zcela změnit vzhled. Sahají po nich i ti, kteří mají citlivé oči a kontaktní čočky by pro ně mohly představovat problém. Ten může hlavně spočívat v manipulaci s citlivým předmětem a saháním si do oka. Ne každému je tohle příjemné. Při nasazování a vyndávání čoček je také potřeba opatrnost a dodržování hygieny, protože si saháte do oblasti očí. Při nevhodné manipulaci totiž může vzniknout infekce. Sice existují kontinuální kontaktní čočky (i ty se nosí ale max. 30 dnů), ale ani ty nejsou vhodné pro každého. Čočky také mohou vyvolat pocit suchých a podrážděných očí, protože brání přístupu kyslíku k oku. Takový problém u brýlí obvykle řešit nemusíte.

Při rozhodování jestli zvolíte kontaktní čočky,nebo raději sáhnete po brýlích, hraje také roli oční vada. Obě varianty jsou vhodné pro krátkozrakost i dalekozrakost. Problém je ale u některých typů astigmatismu, kdy se čočka není schopná přizpůsobit. Při výběru pomohou i rady zkušeného optometristy.

Pokud potřebujete podporu zraku na blízko i na dálku, hodí se multifokální čočky. Jejich výhoda je v tom, že stačí jedny brýle nebo kontaktní čočky. Tato možnost se totiž hodí pro oba produkty. Při dilematu brýle, nebo kontaktní čočky tedy otázka multifokálních čoček nemusí hrát rozhodující roli.

Měření zraku – refrakce (30 minut)?

Rezervovat online nebo na telefonu +420 608 247 774