Sluneční dioprické brýle: Jaké máte možnosti při ochraně očí před slunečním zářením

Nošení slunečních dioptrických brýlí je nejen záležitostí módy, ale také velmi praktické. Jaké jsou jejich výhody a mezi kterými variantami můžete vybírat?

Výhody slunečních dioptrických brýlí

Nejvýznamnější funkcí slunečních dioptrických brýlí je ochrana proti UV záření.  Lidé do 18 let věku zatíží v součtu až 80 % celoživotní dávky slunečního záření. Proto je hodně důležité, zvlášť pro děti a mladé lidi, nosit sluneční brýle. (Zdroj) Sluneční záření totiž může mít negativní důsledky na rohovku a sítnici. Důležité je přitom vědět, že pokud oči v mladém věku dostanou velké množství přímého slunečního světla, může to vést k vážným onemocněním. Jejich důsledkem může být rakovina, ale dokonce i slepota. 

Dospělá čočka má lepší předpoklady pro absorbování UV záření, to pak nemůže tolik škodit. Důležité přitom je, aby brýle filtrovaly UVA i UVB záření. Pokud máte dioptrie, je šikovné propojit tuto funkci s ochranou proti UV záření. Výběr slunečních dioptrických brýlí je možný především v očních optikách, což je velký klad. Pomohou nejen s výběrem vhodných obrouček, ale také představují záruku kvalitních čoček. Důležité je ale také najít typ slunečních brýlí, který vám bude vyhovovat. Jaké vlastně máte možnosti?

Klasické sluneční brýle

Klasické sluneční brýle se hodí, když potřebujete dioptrické brýle a chcete je mít odděleně od těch slunečních. Pak vás čeká střídání obou brýlí. 

V optice si vyberte vhodné obroučky, do kterých vám zabrousí sluneční dioptrické brýlové čočky.

Dioptrické brýle se slunečním klipem

Trochu šikovnějším řešením je klip. Na dioptrické brýle je totiž možné nasadit magnetický klip. Tato aplikace je snadná pro nasazení i sundání. Někomu se ale nemusí vizuálně líbit.

Samozabarvovací dioptrické brýle

Pokud potřebujete dioptrické brýle, pak jsou samozabarvovací jedním z nejpraktičtějších řešení. Hezky vypadají a zabarví se vždy, když potřebujete ochranu před sluncem. Uvnitř v místnosti se zase odbarví až do úplné čirosti.

V optice si vyberte vhodné obroučky, do kterých vám zabrousí samozabarvovací brýlové čočky.