„Nikdy neutírejte brýle do trička,“ říká v rozhovoru Jiří Strnad

Jiří Strnad pracuje jako optometrista v optice Dr. Klain v Pardubicích. Co ho vedlo k výběru této profese, pro koho jsou vhodné multifokály a co doporučuje všem nositelům brýlí? Přečtěte si zajímavosti a tipy našeho očního profesionála.

Co Vás vedlo k volbě vašeho povolání? Proč zrovna optometrie?

Nejdříve jsem studoval na optika a zaujala mě tato možnost, tak jsem ji vyzkoušel. Pak jsem pracoval 4-5 let v optice jako optik, když přišla nabídka od tehdejší zaměstnavatele na doškolení v Brně. Sice se mi původně nechtělo, ale dnes jsem velmi rád, že jsem se tak rozhodl. Tehdy byl poslední rok, kdy se dalo doškolit tímto způsobem. Dojížděli jsme tam jednou za čas, a pak jsme tam vždy byli týden až 14 dnů. Jednalo se o doškolovací centrum nelékařských oborů, kde se doškolují obory jako zdravotní sestra, fyzioterapeuti, optometristé. 

Co všechno dnes obnáší povolání optometristy?

V podstatě se jedná o měření zraku. Dobré měření zraku. Dále také aplikujeme kontaktní čočky. Při naší práci je nezbytná trpělivost. 

Jak se pozná dobrý optometrista? Dá se to poznat?

Řekl bych, že k takovému optometristovi se lidé rádi vracejí na měření a doporučují optometristu dalším lidem. Také podle toho, že klient řekne: „Ježišmarja, tohle mi nikdo nikdy nedělal.“ Například. Také takzvaný zkřížený cylindr je běžná věc, se kterou by měl správný optometrista pracovat. Princip je jednoduchý, ale spousta lidí s ním správně nepracuje. I podle toho by se měl poznat dobrý optometrista. 

Jak se provádí měření zraku? Co všechno zahrnuje a jak dlouho trvá?

Nejdřív je třeba úvodní rozhovor, abych zjistil, co je potřeba. Dále proběhne měření na přístroji 3D Vision Scanu. Pak provedu tzv. sklíčkování za pomoci zkušební obruby a sady zkušebních sklíček. A na závěr doměření dioptrie na určitou vzdálenost. Na dálku, na střed, na blízko, podle toho, co zákazník potřebuje. Obvykle to trvá půl hodiny.

Mám se na měření zraku nějak speciálně připravit? Na co se mě optometrista bude ptát?

Je třeba vědět, jaké jsem měl dioptrie a znát problém. Jestli člověk nevidí na monitor, na dálku, na blízko. Když si jde člověk měřit zrak, tak by neměl mít na sobě čočky alespoň 20 minut před vyšetřením. Přijít s předstihem a tady si je vyndat, abychom zrak mohli v klidu změřit. Optometrista se bude ptát na zranění, šilhání, problémy s očima v dětství, jestli nosil na oku krytku nebo klapku, jestli má za sebou nějakou operaci. Důležitý je zdravotní stav. Pokud člověk nechce mluvit o svém zdravotním stavu, je to problém. Pokud bych nevěděl třeba o cukrovce klienta, zbytečně bych dělal úkony, které v tomto případě postrádají smysl.

Slyšela jsem o velice moderním přístroji, se kterým pracujete. O co se jedná a co všechno může zjistit?

Je to 3D Vision Scan. Jedná se o skvělého pomocníka při prevenci. Perfektně změří dioptrie a také další co nebolí, ale může ovlivnit sítnici, je nitrooční tlak. Přístroj ho měří velmi dobře, nejdříve si totiž proměří sílu rohovky, pak to foukne do oka, aby se zjistil tlak. Pokud je hodnota vyšší, může se jednat o zelený zákal, pak posíláme lidi k očnímu lékaři. Další věc, která má souvislost a přístroj ji umí měřit, je komorový úhel. Když je zavřený, člověk může mít problém s vyšší nitroočním tlakem a následně s glaukomem. Kromě toho přístroj umí vyfotit čočku v oku, takže můžeme zjistit, jestli člověk nemá počínající šedý zákal. Někteří lidé, kteří nosí kontaktní čočky, mají problém se slzným filmem. Přístroj umí zjistit jeho kvalitu. Jestli je v dobré kondici, nebo pokud ne, tak se pak doporučují nějaké lubrikační kapky. Přístroj také umí topografii. To znamená, že udělá přesnou mapu rohovky a může to odhalit nějaké onemocnění rohovky, například keratokonus nebo úraz na rohovce a další nepříjemné věci.

Jak se mohu objednat na měření zraku? Kolik bude stát?

Pro nás je vždy lepší, když se člověk objedná. Buď přes webový formulář nebo telefonicky. Záleží, co všechno budete chtít. Jestli standardní měření s objednávkou brýlí, to stojí 250 Kč. V případě pouhého měření je to 800 Kč.

Vy osobně, máte nějakého klienta, který vám zůstal v paměti? Nějaký výjimečný případ?

Mám spoustu vzpomínek. Některé nejsou příliš příjemné. Někteří klienti, i když na optotypu (tabule s písmenky) vylepšíme jen dva řádky, jsou velmi spokojeni a jsou rádi, že se jim někdo věnoval a jsou velmi vděční. Kolikrát je to ale velmi smutné, když přijdou lidi od očního lékaře, že je rychle odbyl a že jim nic nepomůže. Přijdou ke mně, chtějí po mě zázrak. Já je tedy samozřejmě neodbydu. Nakonec to ale skončí jako u očního, protože zkrátka když je poškozená sítnice, s tím já opravdu nic neudělám. Maximálně doporučím třeba tyfloservis, to jsou už pomůcky pro slabozraké.

Jaké jsou nejčastější oční problémy, se kterými se u klientů setkáváte?

Nejčastější jsou: nevidím do dálky, nevidím na blízko, pálí mě oči, bolí mě hlava při koukání do monitoru, mám pocit suchých očí při práci s počítačem nebo v klimatizované místnosti. 

Dá se obyčejným očním problémům nějak preventivně předcházet?

Důležitý je zdravý životní styl. Obrovský význam má i nošení kvalitní korekce a ochrana zraku za pomocí dobrého dioptrického sklíčka, které už má v sobě třeba UV ochranu. Když budu pracovat s počítačem, tak se vyplatí mít úpravu blue control, která eliminuje modré světlo. Oči nejsou tak unavené a práce s monitorem nebo s počítačem je daleko příjemnější.

Můžete prozradit, jaké brýle a skla nosíte Vy sám a proč?

Nosím brýle na dálku. Jedná se o úlevové čočky s malým přídavkem do blízka, aby mi to pomohlo při práci s drobnými předměty, jako jsou šroubky. Sklíčka se jmenují Sync. Pokud někdo dělá na počítači a má problém s dálkou a blíží se ke čtyřicítce, pro něj je to sklíčko vhodné, protože oči nejsou tak namáhané a šetří zrak. 

Máte jedny brýle nebo je střídáte?

Brýlí mám víc, ale nosím jen jedny. Vždy když mám nové brýle, tak nosím ty. Nemám problém, že když si vezmu staré, tak bych si na ně musel zvykat. 

Dokážete vybrat brýle opravdu pro každého? Hodně lidí se brýlím brání, myslí si, že jim nesluší nebo je obtěžují. 

Snažím se, ale někdo má příliš velké požadavky a v podstatě brýle ani nechce. Vypadá to tak: chtějí kulaté brýle, seženeme je, ale jsou moc kulaté. Chtějí červené brýle, jsou příliš červené. Snažíme se sehnat brýle pro každého a vyhovět i specifickým požadavkům. Vzneseme požadavek na naše dodavatele a jsme schopni třeba do týdne sehnat brýle, které člověk požaduje. Třeba podle fotografie celebrity dokážeme poznat, o které brýle by se mohlo jednat, a pak je seženeme. Když je ale někdo naštvaný, protože oční lékař řekl, že je potřebuje a on je nosit nechce, je to komplikované.  

Je mi 47 a začala jsem hůř vidět na čtení. K doktoru se mi nechce. Vyřeší to brýle z drogerie?

Určitě ne. Vyřeší pouze část problému. Můžete si přečíst jídelní lístek, jízdní řád. Na delší čtení, na práci to ale není. Nejedná se totiž o kvalitní sklíčka, není dodržena přesná centrace, vaše dioptrie. Ne každý má stejné oči. Velmi podstatná je centrace. Například když má někdo velkou vzdálenost očí od sebe, tak mu to táhne oči k sobě. Pak dochází k bolesti hlavy, nekomfortu.

Mohu si brýlemi z drogerie zkazit nebo poškodit zrak?

Poškodit ne, ale při delším používání těchto brýlí pak může člověk trpět velkými bolestmi hlavy, bolestí očí, může mít pocit písku v očích, pálení a podobné nepříjemnosti.

Synovi naposledy v optice naměřili astigmatismus. Co to je?

Astigmatismus je nepravidelnost očka. Většinou je jinak zakřivená rohovka, což znamená, že v jednom řezu je ta rohovka třeba strmější, než v ose na to kolmé, kde je malinko plošší. A díky tomu je v jednom řezu silnější dioptrie a potom v ose na to kolmé je třeba o půl dioptrie slabší nebo naopak.

Dá se to nějak řešit? 

Určitě, dá se to kompenzovat tórickou (cylindrickou) čočkou. To, co je v brýlových čočkách, se dnes dá udělat i v kontaktních čočkách. Je to případ i multifokálních čoček. Od výrobce máme i multifokální a zároveň tórické čočky. Příjemná záležitost poslední doby. 

Maminka používá brýle na blízko a brýle na dálku. Četla jsem o multifokálních brýlích, které údajně fungují jako 2 v 1, na blízko i na dálku. Je to pravda? Jak takové brýle fungují a jaká je cena?

Multifokální brýle fungují velmi dobře. Nejsou tam jen dvě vzdálenosti. Je jich tam víc. Dá se to přeložit jako víceohniskové sklíčko. Zahrnuje od dálky přes střední vzdálenost, až po blízko. Pokud někdo potřebuje brýle na obě vzdálenosti a nechce lovit brýle po kapsách, je to dobré řešení. Multifokální brýle se dají pořídit od 8-10 tisíc korun až po speciální čočky tomu člověku na míru, to je kolem 18-19 tisíc. Dá se to ještě upravovat podle požadavku zákazníka. Pokud někdo hodně řídí a má problém se sluncem, dá se tam dát sluneční úprava a řada dalších úprav a variant.

Jsou multifokální brýle vhodné pro všechny? 

To se úplně říci nedá. Někdo, kdo má problémy třeba se šilháním, nestandardní korekce, tam je to pak na zvážení optometristy, jestli zvolit multifokál nebo předchozí model, což byla bifokální skla. Jsou dvouohniskové, na dálku a blízko, ale je tam viditelný přechod, který je nepříjemný. Pro některé lidi bohužel není jiná varianta. Je jich minimum, ale jsou. Běžný člověk s běžnou vadou nemá důvod, proč by mu neměl multifokál vyhovovat. 

Četla jsem taky, že si hodně lidí na multifokály těžko zvyká. Vzhledem k ceně bych se té investice docela bála. Dá se těm potížím nějak předejít? 

Určitě. Vždycky je to malinko o zvykání. Pro oko i pro mozek se jedná o úplně něco nového. Jsou lidi, kteří si v optice nandají brýle a řeknou: „supr dálka, střed vidím, blízko paráda,“ a rovnou odcházejí s brýlemi. Někdo citlivější si zkrátka zvyká. Někdo týden, někdo 14 dnů. Ale je to o tom, mít ze začátku trpělivost. Někdo si může zvykat až tři týdny, ale měl by si zvyknout. Byla u nás paní, která nechtěla troje brýle, protože potřebovala vidět kromě blízka a dálky i na počítač, ale ze začátku jí to dlouho trvalo. Cítila se velmi nekomfortně. Ještě jsme lehce upravili sklon obruby. Zvykla si až po třech týdnech. Teď si paní byla už pro třetí multifokály a nedá na ně dopustit. Pokud má člověk trpělivost, neměl by být problém. Jsou lidé, kteří si nechtějí zvykat, tak máme garanci nenávyku na multifokály. Garance je na to, že by nošení multifokálů měl klient zkoušet tři měsíce. Pokud pak přijde, že brýle stejně nevyhovují, dáme sklíčka na blízko a na dálku, jak si přeje zákazník. To je v té ceně. 

Slyšela jsem i o nějakém vrácení peněz. 

To určitě také lze, když zákazník vůbec není spokojený, nemá cenu ho přesvědčovat do dalších sklíček. V rámci garance se dají vrátit i peníze. 

Jaké mýty kolují o multifokálech? Optometrista Jiří na Hitrádiu

Doktor Klain
Loading
00:00

Všichni trávíme hodně času u počítačů, koukáme do mobilu… Co to dělá s očima?

Při delším dívání se do počítače může docházet k osychání rohovky. To znamená, že když člověk kouká delší dobu do monitoru a soustředí se na určitou vzdálenost, frekvence mrkání se snižuje a slzy se nedostanou na rohovku v takové míře, v jaké bychom chtěli. Pak je dobré prokapávat očními kapkami. Lepší jsou takové, které mají co nejméně konzervantů. Třeba máme v nabídce takové, které nemají žádné konzervanty. Jsou velmi příjemné a oko krásně zvlhčí. U monitoru pak nepociťujete problém. Další věcí je modré světlo. To řešíme vrstvou BlueControl, která eliminuje modré světlo, které vyzařují monitory, tablety a telefony a člověk pociťuje větší zrakovou pohodu. Oči nejsou tak unavené. Vrstva BlueControl se dává na brýlová skla. Jedná se o povrchovou úpravu sklíčka. 

Dá se tato vrstva nějak dodělat na brýle, které už mám?

Ne, to bohužel nelze. Jakmile je sklíčko jednou zabroušené, tak už se nedá dodělávat žádná povrchová úprava a ani se nedají opravovat různé škrábance. Ani různé čistící spreje tak nefungují. Některé přípravky slibují odstranění škrábanců, ale když se škrábanec objeví, už to opravit nejde. 

Musí se brýle nějak kontrolovat v optice? Je potřeba nějaká speciální údržba?

Každému zákazníkovi, který od nás má brýle, říkáme, že je dobré přijít jednou za čas na kontrolu a servis. Dotáhneme šroubky, vyčistíme brýle ultrazvukem. Není problém přitáhnout stranice. Někteří lidé sundávají a nandávají brýle jednou rukou, takže rámeček je potom celý pokřivený. V rámci servisu zdarma ho můžeme přitáhnout. Může se stát, že člověku brýličky po nějakém čase začnou sjíždět. Není problém to doupravit za uši.  

Je nějaká výhoda v tom, mít doma brýlí víc anebo můžu nosit pořád ty samé?

Mohou se nosit pořád jedny brýle. Člověk by ale měl mít rezervu, obzvlášť když má vyšší dioptrie a bez brýlí není schopný se v podstatě ani pohybovat. Když má třeba -10 tak nevidí pomalu ani na zem. Tam je podle mě nutnost mít alespoň jedny náhradní brýle. 

Je něco, co byste poradil nebo doporučil každému nositeli brýlí? Jsou nějaké chyby, které v souvislosti s brýlemi všichni děláme?

Chyb je dost, ani já se jich nevyvaruji. Hlavní, co se snažím stále lidem říkat, jsou základy. Neutírat brýle do trička. Potom, co brýle sundám, je nenechávat někde ležet, ale vždy je dávat do pouzdra. Také není vhodné, aby byly brýle vystaveny vysokým teplotám. To jim vysloveně nesvědčí. Třeba lidé, kteří mají brýle jen na řízení, tak je nechávají v autě, což představuje velký problém. V létě jsou vysoké teploty a speciálně, když mají plastový rámeček, tak dostávají zabrat. 

Děkujeme za rozhovor.