Jak správně vybrat dětské brýle: Tohle neopomínejte

Brýle pro děti je důležité dobře vybrat. Měly by nejen slušet a dobře padnout, dítě by se v nich mělo především dobře cítit. Co dalšího byste měli vědět o výběru dětských brýlí?

Jak poznám, že dítě špatně vidí

Když se dítě narodí, nevidí jako dospělý. Zrak se u dítěte vyvíjí přibližně do 7. roku života. Často se proto oční vady zjistí až po nástupu do školy. Ale i u menších dětí se dá vypozorovat, že se zrakem vašeho dítěte není něco v pořádku. Upozornit na to může časté mrkání očí, mnutí očí, ale také třeba bolest okolo očí, bolest hlavy. Všimnout si můžete, že dítě vráží do předmětů, ale i třeba to, že chce sedět blízko televize. V případě školního dítka můžete vypozorovat, že nevidí dobře na tabuli ve škole.
Po novorozenecké kontrole zraku v porodnici provádí ve 4. a 5. měsíci věku další přezkoušení pediatr. Další zkouška zraku je prováděna pediatrem při preventivních prohlídkách ve věku tří, pěti a sedmi let. Pokud zjistí možné oční vady, posílá dítě k očnímu lékaři na standardní vyšetření očí. Měření zraku optometristou v optice je možné až od 15 let.

Na co se soustředit při výběru brýlí

Dítě by mělo brýle rádo nosit, proto jsou důležité i jeho pocity, což jsou významné faktory – kromě doporučení očního lékaře nebo optometristy. Mělo by zažívat příjemné pocity a mělo by si na nové brýle postupně zvykat. Je dobré s dítětem o nošení dětských brýlí včas mluvit.

Materiál pro první brýle

Menší děti potřebují mít obroučky z vhodného materiálu. Doporučován je především plast nebo titanflex. Brýle musejí perfektně sedět a nesmějí nikde tlačit. Brýle pro děti by měly být lehké, pružné a odolné. Pro lepší fixaci na obličeji je také možné pořídit různé doplňky, jako jsou pásky, šňůrky nebo silikonové zarážky za uši.

Brýlová skla

Možná jste slyšeli o adaptačních brýlích. To jsou takové, které neposkytují plnou korekci zraku. Oční lékař by to měl dát vědět. Většinou asi za půl roku bývá naplánována nová kontrola. Ta odhalí, jestli došlo ke změně dioptrií nebo zůstanou beze změny. Nejlevnější skla dětem hradí pojišťovna.

Pokud se pak rozhodnete pořídit druhé brýle, mohou už obsahovat ztenčená plastová skla. Pro ty je ideálním materiálem takzvaný PNX, který se vyznačuje mimořádnou lehkostí a navíc blokuje UV záření. Tato skla mohou mít různé povrchové úpravy, jako je třeba vrstva BlueControl proti modrému záření z počítače a jiných obrazovek.
Původní brýle pak poslouží jako náhradní (jestliže zůstanou stejné dioptrie). Jinak může dítě dostat nová skla s dioptriemi, která nebudou tak hodnotná jako hlavní brýle. Nejen u dětí se náhradní brýle totiž vyplatí.

Potřebujete se poradit ohledně výběru dětských brýlí? Navštivte některou z optik Dr. Klain.