Jak poznám, že potřebuju brýle? Kdy je třeba zpozornět

Dobrý zrak je velmi důležitý. V průběhu života se jeho stav mění, proto časem můžete pociťovat různé problémy, které vypadají nepodstatně. Ale jen na první pohled. O co se jedná?

Dnešní doba je na zrak velmi náročná a bez jeho neustálého namáhání si obvyklý den nejspíš vůbec neumíte představit. Může to být obyčejné sledování televize, práce na počítači, sledování mobilu, tabletu, čtečky i knihy. Řada lidí se brýlím brání, protože se domnívají, že je to něco, bez čeho se oni obejdou. Co tedy rozhodně nepodceňovat?

Jaké jsou příznaky špatného zraku?

Že něco není s vaším zrakem v pořádku, můžete zjistit z několika problémů a situací. Vhodné je zpozornět, když vás často bolí hlava. Může se jednat i o jiné zdravotní problémy. Zbystřete, pokud se vám při únavě zhoršuje vidění, mžouráte na dálku, nezvládáte číst v šeru, špatně zaostřujete na blízko, Může se vám ale také stát, že si musíte dávat text dál od očí. Někomu se dokonce stává, že naráží do rohů nábytku. Nebo třeba zdvojené vidění patří mezi další problémy, které vás mohou potkat. Někoho zase trápí tlak v očích. Toto všechno jsou příznaky, nad kterými se nevyplatí mávnout rukou. Je třeba jednat. 

Co se stane, když nemáte odpovídající brýle?

Když nenosíte brýle (ale měli byste), objeví se takzvané astenopické potíže. Mezi ně patří nejen vyšší únava očí, bolest očí a hlavy, ale také třeba pálení a slzení očí, světloplachost a další problémy. Ty zmizí, pokud začnete nosit vyhovující brýle. To jsou ty, které vám vyrobí v optice podle vašeho aktuálního dioptrického předpisu, na základě měření zraku.

Co je třeba udělat?

Když se u vás objeví kterýkoliv ze zmiňovaných problémů, je vhodné nechat si změřit zrak u optometristy (který vám také rovnou může vyrobit brýle) nebo u očního lékaře. Sami si můžete provést on-line test na astigmatismus, což je oční vada, jež způsobuje rozmazané vidění a objevuje se poměrně často. Když při měření zraku optometrista zjistí zdravotní problém, doporučí návštěvu u očního lékaře. 

Brýle jsou dnes skvělým módním doplňkem a jsou velmi pohodlné. Když budete mít odborně vyrobené brýle na vaše odpovídající dioptrie, budete se cítit mnohem lépe. Variantou dnes jsou i kontaktní čočky