Brýle a hygiena: jak se o ně starat, abyste nebyli za špindíry?

Nosíte brýle každý den a prakticky se o ně nestaráte? To není dobré. Neprospívá to jejich stavu ani vám. Pokud nosíte brýle, jsou vlastně takovým vaším přítelem. A o něj se má pečovat.

Také utíráte špinavé brýle, často pořízené ne úplně levně, jen tak do trička? Každý den si je přitom posadíte na nos a čekáte zázraky, že uvidíte skvěle, což bez jejich pomoci není možné.

Kvůli špatně vyčištěným brýlím nejen uvidíte hůř, ale může se dokonce stát, že vám v optice odmítnou opravu. Sahat na zelené nosníky s nejrůznější špínou, včetně vlasů klienta, není příliš velký zážitek. Pro optika je to nejen nepříjemné, ale především nehygienické. Ostatně podívejte se na opravdové nehygienické „lahůdky“ z našich optik na fotkách.

Rozhodně ale brýle nečistěte prostředky na čištění skla, jsou příliš agresivní a mohly by poškodit čočku a narušit její povrchovou úpravu. Nehodí se ani papírové utěrky, kapesníky nebo toaletní papír, i tyto čisticí „pomocníci“ by vedli k jejich poškrábání, protože obsahují dřevitá vlákna, která na mikroskopické úrovni sklo narušují.

Že se v řadě věcí poznáváte? Brýle jsou vaším kamarádem, dopřejte jim tedy odpovídající péči a nebuďte za špindíry. Co s nimi tedy provádět?

Jak pečovat o brýlová skla

Když si pořídíte kvalitní brýle, nejspíš budou mít povrchové úpravy. Patří sem i takové, které brání poškrábání a usazování nečistot. Brýle bývají tvrzené a k tomu se přidává takzvaná hydrofobní vrstva. Spolu pak právě napomáhají tomu, aby na sklech neulpívaly nejen kapky vody, ale také nečistoty. Jejich čištění je pak snazší. Ptáte se, jak brýle správně čistit?

Pravidelně brýle myjte pod tekoucí vodou

Než budete chtít očistit brýle, jako první nesahejte po tričku ani po čemkoliv jiném, ale brýle omyjte vodou s kapkou jaru nebo mýdla. Tak odstraníte špínu a ta už nebude moci poškodit skla a ani se po nich nečistota „nerozmatlá“. Až pak přejděte k samotnému leštění brýlí hadříkem z mikrovlákna, který většinou dostanete spolu s pouzdrem na brýle. Na čištění pouze kapesníkem, tričkem, nebo třeba ručníkem úplně zapomeňte. Pokud máte více dioptrií a brýle chcete vyčistit, tak je sundáte, ale už neuvidíte dobře. Vezměte si jiné, náhradní brýle, se kterými na čištění uvidíte, jinak by mohly brýle zůstat špinavé. 

Použijte speciální sprej na čištění brýlí

Dejte pozor na to, co na čočky nanášíte. Na čištění brýlí existují speciální spreje, to je jediná možnost, která je také povolena. Když byste sáhli po jiných prostředcích, mohli byste poničit povrchovou úpravu skel a tím je postupně znehodnotit.

Pravidelně nechte brýle čistit ultrazvukem

Důkladné profesionální vyčištění brýlí vám provedou v optice, kde si na pomoc vezmou ultrazvuk. Toto čištění by se mělo v ideálním případě provádět každé tři měsíce.

Nechte si pravidelně vyměňovat nosníky

Pro správnou funkci brýlí je třeba kontrolovat i nosníky.

Když navštívíte optiku na čištění ultrazvukem a dotažení šroubků, optik podle posouzení příslušných brýlí případně doporučí výměnu nosníků. Jednat by se mělo o návštěvu zhruba za uvedené tři měsíce. Ne vždy je výměna nutná, ale posouzení je potřeba.

Jiří Strnad, optometrista z optiky Dr. Klain

Myslete na to, že když potřebujete brýle odložit, jediným správným místem je jejich pouzdro. Nezbytné je jejich čištění a kontrola. Nezapomeňte se na ni zastavit v optice