5 věcí, které byste nikdy neměli dělat s brýlemi

Oči jsou pro nás velmi cenné a měli bychom o ně dobře pečovat. Stejně je vhodné zacházet s brýlemi, které oči chrání. Zjistěte, co s brýlemi nikdy nedělat.

Moderní brýle se stranicemi se začaly rozšiřovat v roce 1850. Jednalo se o velký převrat, protože do té doby byly velmi nepohodlné. „Brýle za ucho“ ušly ve vývoji velký kus cesty a dnes můžete nosit prakticky jakékoliv, které se designově hodí k vašemu typu a náladě. O brýle je nutné pečovat a nehodí se úplně ke všem momentům všedního dne. Na to, že je odkládáte, kam se vám hodí a bez rozmyslu, špatně je čistíte, můžete doplatit. Brýle, se kterými se nevhodně zachází, dlouho nevydrží v dobrém stavu a o svou, často jedinou optickou pomůcku, můžete snadno přijít. Brýle jsou citlivé předměty, které vyžadují dostatek péče. Na co byste si měli dát pozor? 

Brýle nepatří na hlavu ani do kapsy

Občas možná potřebujete brýle na chvilku sundat, a nejlepším řešením se může zdát, že je posunete nahoru, do oblasti vlasů. Ale bohužel. Tohle jim vůbec neprospívá. Když budete potřebovat chvíli číst, nebo vykonávat jinou činnost, jediné místo, kromě obličeje, pro uložení brýlí je pouzdro. Podobně likvidační funkci má nošení brýlí v kapse, navíc ve společnosti klíčů. 

Brýlové čočky nečistěte oblečením

Rozhodnete-li se čistit čočky oblečením, sáhněte spíše po mikrovlákenném hadříku na čočky, jinak byste mohli skla poškrábat. Navíc by na nich mohly zůstat vlákna, která řada triček, mikin a svetrů pouští. Optometristka Kamila Šupitarová před čištěním ale doporučuje jednu nezbytnou činnost:

Zaprášení a nejrůznější nečistoty je důležité ještě před čištěním omýt vlažnou vodou s troškou saponátu na nádobí . Saponát skla oproti mýdlu odmastí. Jen tak zajistíte, aby se nečistoty neroztíraly po sklu a případně ho nepoškrábaly

Kamila Šupitarová, optometristka z Dr. Klain

Nepokládejte je skly dolů

Důležité je také samotné pokládání brýlí. Nikdy je nedávejte na povrch čočkami dolů. Také v tomto případě se mohou poškrábat. Skla mají směřovat zásadně nahoru. 

Neusínejte s brýlemi, když je máte na sobě

V případě únavy, večerního koukání na televizi brýle včas sundejte. Když byste si je nechali na sobě, mohli byste je zdeformovat, zlomit či případně zcela zničit. Jejich zalehnutí by nejspíš vedlo k jejich likvidaci. Raději brýle uložte do bezpečí pouzdra.

Nesundávejte brýle jednou rukou

Sundávání brýlí jednou rukou patří mezi obvyklé nešvary. Obruba a její stranice jsou tak opakovaně namáhané pouze na jednu stranu a tím může dojít k prasknutí stranice či ohnutí obruby.  Správně sundávejte brýle oběma rukama, každou držte obrubu v oblasti spánku. Pakliže nemáte volnou ruku a potřebujete sundat brýle pouze jednou, držte obruby v oblasti nosníku a táhněte dopředu, aby stranice byly namáhané rovnoměrně.

Správná péče o brýle umožní, aby vám vydržely co nejdéle. Přesto se v případě nutnosti můžete na optiky Dr. Klain obrátit ohledně servisu nebo opravy brýlí, kterou provádí zkušení odborníci.