Vyznejte se v brýlích: Jak se správně jmenují jednotlivé části brýlí?

Chystáte se do optiky se svými rozbitými díly nebo potřebujete brýle nové? Jednotlivé části brýlí mají své speciální názvy. Poradíme, jak je správně pojmenovat a zodpovíme na otázku, co znamenají kódy na stranicích. Když potřebujete v optice pojmenovat některou z částí a brýlí a nevíte, jak název správně zní, dochází k humorným situacím. Jsme rádi, když se u nás cítíte příjemně, a proto pro vás máme malý návod. Jak že se jmenují tyto části, často lidově označované jako náhradní díly?

Části brýlí nejsou věda

Obruba brýlí se skládá z očnic, nosníku a stranic. Očnice ohraničuje čočku v obrubě brýlí, velikost vypovídá o rozměru horizontální šířky této čočky  dané obruby.

Nosník je zase část brýlí, která je nad nosem a spojuje obě očnice. Velikost nosníku představuje vzdálenost mezi čočkami. Měří se mezi dvěma nejbližšími body obou čoček.

Sedlo je ta součást brýlí, která je v přímém kontaktu s vaším nosem. Sedla jsou na brýlích dvě, jedno z pravé a jedno z levé strany. Sedýlka obvykle bývají plastová nebo silikonová. Nejsou to tedy ani pacičky, nosničky, nosovky nebo dokonce slzičky a už vůbec ne „tenhleten kus plastu“, jak je někteří lidé označují.

Stranice nejsou ani pacičky, hokejky, ručičky nebo dokonce tlapičky. Velikost stranice se měří podél spánku až po koncovku. Abychom to zbytečně nekomplikovali: Jednoduše z jednoho konce na druhý.

Co znamenají nápisy na stranici

A proč vám vyprávíme o nějakých číslech? Jsou to totiž ony tajemné údaje na vnitřní straně stranic obrub – většinou právě pořadí: šířka očnice – šířka nosníku – délka stranice zapsané čísly. Rozměry jsou vždy uváděny v milimetrech. Pokud jste si mysleli, že jste se dostali k mystice, musíme vás zklamat. Tady se nejedná o žádné kódy do tajného společenství. První dva rozměry se píší vždy, ten poslední někdy chybí.

Na obrázku vidíte brýle, které mají očnici širokou 57 mm, nosník o šířce 16 mm a stranici dlouhou 145 mm. 

Údaj pak vypadá takto: 57-16-145. Před tímto údajem můžete najít ještě P2747, což představuje unikátní kód brýlí a Col. BLACK udává barvu.

Teď už víte, jak se jednotlivé části brýlí správně jmenují. Co takhle nahlédnout do našeho online katalogu brýlí? Nechte se inspirovat a procvičte si názvosloví. 😉