Světluška pomáhá těžce zrakově postiženým a Dr. Klain u toho nesmí chybět

Světluška je sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který už pomohl mnoha zrakově postiženým. Jsou s ním spojeny zajímavé lidské osudy a příběhy, které vzbuzují spoustu emocí. O jakou pomoc se jedná a jakým způsobem pomáhá Dr. Klain?

Pomoc prostřednictvím organizací i přímá

Těžce zrakově postižené osoby nemají jednoduchý život a Světluška jim pomáhá prostřednictvím organizací, které poskytují podporu a služby hlavně v oblasti rané péče, vzdělávání, seberealizace a zaměstnávání. Během roku se ale také vybírají žádosti jednotlivců. 

Se Světluškou je spojena řada aktivit. V roce 2021 zřídila Půjčovnu kompenzačních pomůcek a sportovního vybavení pro zrakově postižené. Ti si mohou zapůjčit třeba tandemové kolo nebo kamerovou lupu.

 

Nadační fond přispívá těžce zrakově postiženým také na pořízení speciálních brýlí, například na filtrové brýle, dioptrické brýle a čočky s absorpční vrstvou zabarvení, individuálně vyráběné čočky, na brýle s vysokým počtem dioptrií a cylindrů a v případě dětí pak také na okluzory a náhradní brýle do školky či na venkovní hry.

Dr. Klain dlouhodobě podporuje nadační fond Světluška, a to tím, že z každých prodaných brýlí daruje 1 Kč. Kromě toho toho přispívá jednorázovými finančními dary.

O příběhy plné emocí díky Světlušce není nouze. Třeba pan Petr Riesel už přes 60 let léčí osoby závislé na drogách a po onemocnění očí nevidí na blízko. Díky speciální lupě se může své práci věnovat dál. 

Jaké to je, zvykat si na svět, který je pro nás se zdravým zrakem mnohem snazší a obyčejnější? Malý Lukáš se dokáže více radovat, jiným způsobem vnímá okolí. 

Příběh malé Lucky zase ukazuje, tak nevidomá slečna zvládá školní docházku a jak jí mohou pomoci spolužáci.

Ivo Budil zase nevidí kvůli zranění z dětství, přitom ale žije velmi pestrý život a věnuje se sportu. Pomáhá mu při tom i vodící pes.

Osvěta od Světlušky

Od roku 2003 Světluška pořádá i osvětové a zážitkové aktivity pro všechny dárce. Ať už se jedná o Noční běh pro Světlušku, Kavárnu POTMĚ, koncert Světlo pro Světlušku, ale třeba i Sbírkové dny Světlušky. Podcast POTMĚ si můžete poslechnout na MujRozhlas.cz

„Den POTMĚ“ si vyzkoušely i známé osobnosti. Patřily mezi ně i Jiřina Bohdalová se Simonou Stašovou. Chůze po městě, vstup do prostor s prudkými schody, běžné činnosti, které zrakově postižené osoby musí zvládat, jsou často náročné a každá pomoc je vítaná. Když má člověk možnost si takovýto život vyzkoušet, zjišťuje, o jak komplikovaný život plný nejistoty se jedná. O to více je cenná každá koruna.

Líbí se vám, jak Světluška pomáhá zrakově postiženým a chtěli byste také přispět? Vyberte si jeden z několika způsobů nebo si zakupte brýle v Dr. Klain. Spolu se Světluškou DĚKUJEME.