Odlišné výsledky při měření zraku. Jak je to možné?

Kontrola zraku je nezbytnou součástí péče o zrak. Všimli jste si, že se výsledky měření u optometristy nebo očního lékaře mohou měnit, i když proběhla v nedávné době? Na čem to záleží?

Příčiny odlišných výsledků měření zraku

Pro měření zraku nemusíte k očnímu lékaři, stačí navštívit optiku s pracovištěm optometrie. Optik i oční lékař jsou si vědomi, že rozdíl dioptrií může obecně představovat zhruba 0.25 dioptrií a umí s touto proměnlivostí zacházet.

Vizuální výkon našich očí není během dne stále stejný, ale promítá se do něj řada faktorů. Na tento výkon má vliv nejen hladina hormonů a cukru v krvi, ale také další faktory týkající se biorytmu. Záleží na tom, jak moc namáháte oči (sledujete televizi, monitor apod.) a jestli jsou tím pádem vysušené. Nicméně je nutno dodržovat pravidla a zásady prospěšné k optimálnímu vyhodnocení dioptrií, a to i pomocí dokonalé techniky a testů. „Velmi významnou úlohou je i osobní přístup a empatie”, dodává Kateřina Rybínová, optometristka z Dr. Klain.

Jak se připravit na kontrolu očí

Na provádění měření zraku je tedy vhodné se připravit. Abyste oči hydratovali, příliš oči nenamáhejte. Měli byste být najedení a napití. Vliv má také celková únava a napětíNaši optometristé i oční lékaři jsou zkušení odborníci, kteří provádějí důkladnou práci a mají k dispozici kvalitní měřicí přístroje, ale vaše příprava se jim bude hodit. 

Dohodněte si konkrétní termín vyšetření, abyste se mohli připravit. Věděli jste, že pokud nosíte kontaktní čočky, měli byste den před vyšetřením nosit brýle, protože kontaktní čočky mění geometrii rohovky? Také pak by byl výsledek odlišný. A my potřebujeme optimální výsledek.

A jak souvisí cukrovka a kontrola zraku? Jak se během dne mění stav cukru v krvi, mění se také výsledek měření. Řešením může být vyšetření zraku v různou dobu.

Optometrista nebo oční lékař by také měl vědět o lécích, které berete. I tato skutečnost může mít vliv, třeba právě již zmíněné léky na cukrovku. 

Na kontrolu zraku je vhodné si s sebou přinést stávající brýle. Jestli nosíte kontaktní čočky, vezměte k nim i certifikát.