Mladá žena v brýlích se mračí u čtení knihy. Nejspíš špatně vidí.

Mohou vám nevhodné brýle kazit zrak?

Nevhodné brýle mohou způsobit víc než jen nepohodlí. V tomto článku se podíváme na to, jak důležitá je volba správných brýlí a jaké následky může mít nošení těch špatně zvolených. Zjistěte, jak chránit svůj zrak a zajistit, aby vaše brýle byly vždy perfektní.

Zásadní role správně zvolených brýlí

Mnozí z nás nosí brýle každý den, ale málokdo si uvědomuje, jak klíčové je mít skla přesně uzpůsobená našim potřebám. Správně zvolené brýle, tedy brýle s vašimi aktuálními dioptriemi usazené přesně do obrouček (tzv. centrace) nám umožňují využívat náš vizuální potenciál naplno. Představte si, že pokud vaše dioptrie nejsou optimální, čtení menu v restauraci nebo řízení auta v noci se může změnit v noční můru. Nevhodné brýle mohou náš život nejen zkomplikovat, ale mohou výrazně ovlivnit naši objektivní schopnost vnímat svět kolem sebe.

Mladá žena v brýlích se mračí u čtení knihy. Nejspíš špatně vidí.

Mýty a realita: Poškozují špatně zvolené brýle trvale zrak?

Existuje rozšířený mýtus, že nošení nevhodných brýlí může trvale poškodit zrak. Naštěstí pro dospělé, tento scénář není pravdivý. Dospělý zrak se již plně vyvinul a je schopen kompenzovat mnohé nedostatky bez trvalých následků. 

Pozn.: Avšak u dětí, jejichž zrak se stále vyvíjí, mohou špatně zvolené dioptrie skutečně vést k trvalým zrakovým problémům. Proto je nesmírně důležité zvolit pro děti správně uzpůsobené brýle, které podporují rozvoj jejich zraku.

Dospělý člověk by měl používat takové brýle, které optimálně vyhovují jeho zrakovým potřebám.

Helena optometristka Dr. Klain
Helena Nolová, optometristka z Dr. Klan

Jaké mohou být důsledky nošení nesprávných brýlí?

Pokud nepoužíváte brýle s optimálními dioptriemi, může to vést k celé řadě problémů. Může se stát, že s nevyhovujícími dioptriemi uvidíte hůř než bez nich. To samozřejmě neznamená trvalé poškození zraku, ale vaše oči se více namáhají, což může vést k bolestem hlavy, šíje, závratím a dalším nepříjemným příznakům, jako je pálení očí nebo zdvojené vidění. 

To platí například pro tzv. „čtečky”, tedy brýle, které si snadno koupíte v drogerii, tržnici nebo supermarketu. Tyto brýle mají shodné dioptrie pro pravé i levé oko a centrace očí (vzdálenost mezi pravým a levým okem) je u všech „čteček” stejná. Jenže většina lidí má ve skutečnosti na očích různé dioptrie a různou centraci, takže se „čtečkami” se oko nebo oči zbytečně při dlouhodobém používání namáhají.

Muž s brýlemi večer v kanceláři pracuje na počítači.

Dalším příkladem, kdy si zrak namáháte, je nošení starých brýlí. Pokud nosíte staré brýle, jejichž dioptrie neodpovídají vašim aktuálním dioptriím, astigmatismu nebo dalším specifikům vašich očí.

Mladá žena s brýlemi u notebooku

Závěr

Zatímco špatně uzpůsobené brýle mohou způsobit mnoho nepříjemných okamžiků a únavu očí, trvalé poškození zraku dospělého z toho obvykle nevyplývá. Nicméně je klíčové vybírat si brýle s odborníky tak, aby vaše oči byly co nejméně zatěžovány. 

Pro děti platí zvýšená opatrnost – jejich zrak je křehký a správná korekce zraku (brýlemi, výjimečně kontaktními čočkami) je pro jejich vizuální rozvoj absolutně nezbytná!

Doktor Klain je tu proto, aby vám pomohl vybrat nejenom stylové, ale hlavně  i funkčně nejlepší brýle pro ostré a pohodlné vidění a váš osobní životní styl.

Cesta ke správným brýlím začíná vždycky měřením zraku, na které se u nás můžete objednat i online a bez čekání. Rádi vás uvidíme.