Měření zraku 3D Vision Scan. Klientka u přístroje

Absolvovala jsem 3D Vision Scan. Zjistila jsem mnohem víc než jen stav dioptrií

Rozhodla jsem se nechat si změřit zrak v optice a vyzkoušet, jak se liší přístroj 3D Vision Scan od běžného refraktometru, kterým většinou měří zrak oční lékaři. Od kočárku nevidím na dálku, brýle jsou tak mou nezbytnou součástí. Dioptrie mi vždy měřil oční lékař a chvilku před padesátým rokem mi přišlo zajímavé zjistit, jaký je reálný stav mého zraku. Objednala se na měření zraku moderním přístrojem zvaným 3D Vision Scan.

Optika Doktor Klain je krásně dostupná v centru, takže ani pro nás vesničany to není žádný problém. Hned po vstupu do krásného světlého prostoru plného brýlí se mě ujala optometristka Kamila ve slušivé šedivé firemní uniformě. Přešly jsme do místnosti, ve které trůnil vznešený přístroj. 

Moderní 3D přístroj se spoustou funkcí

„Tak to je autorefraktokeratotonometr,“ pronesla s úsměvem a vyslovila jazykolam bez přeřeku optometristka a hned vysvětlovala: „V překladu to znamená automatický přístroj, který měří hodnotu dioptrií, měří parametry rohovky a měří i tlak v oku.“ 

Usadila jsem se do pohodlného křesla. Hlavu jsem si dala na příslušné místo na přístroji a začalo zkoumání. Nejdříve jednoho oka, pak toho druhého. Různá nastavení, různé barvy uvnitř přístroje. Proběhlo také změření nitroočního tlaku, při kterém foukne do oka trochu vzduchu. Pokud nebudete jako mrkací panna, jako tomu bylo v mém případě, nejspíš půjde změřit bez problémů. Žádný strach, není proč se obávat. Při neočekávaném fouknutí se možná mírně leknete, ale není to nic, co by bolelo.

Podrobné dotazování

Následovalo pár všetečných otázek, nezbytných pro vyhodnocení. Od kdy nosíte brýle? Řídíte auto? Jaké máte koníčky? Berete léky na cukrovku, štítnou žlázu, na tlak, antidepresiva? Ačkoliv to vypadá jako u výslechu, realita byla velmi příjemná. Vlastně jsem po celou dobu měla pocit, že jsem na návštěvě a povídám si se známou. 

Pečlivé stanovení dioptrií

Následovalo navlečení do zkušební obruby, která se nandává za uši a zkoušení různých dioptrií. Roli hrála oční tabule s písmenky různých velikostí, známá z ordinací, které se správně říká optotyp. Optometristka nutnost tohoto kroku komentovala: 

„Nejdříve se zjistí skutečné dioptrie, které člověk má. Pak je ale třeba „vyladit“ čočky do takového stavu, který bude vyhovovat vašemu vnímání."

Kamila, optometristka z Dr. Klain

Dívala jsem se tedy přes různá sklíčka a viděla více či méně zamlžená písmena. Optometristka postupně ladila a ladila, ptala se na to, jak zřetelně vnímám jednotlivá písmenka. Nejdříve jedno oko, pak to druhé. Závěrečná fáze už probíhala pohledem přes sklíčka na obou očích a čekalo se, jak mozek zareaguje.

Optometristka upozornila, že se může i začít motat hlava, což se nestalo. Líbil se mi citlivý přístup a vlídné jednání. Dozvěděla jsem se, že ve svém věku a vzhledem k mé oční vadě (tupozrakost) není třeba vidět na 100 % a že úplně stačí 63 %, což mě překvapilo a zaujalo, protože při pohledu z okna ven šlo poměrně dobře vidět jednotlivé nápisy. To bych při pouhých 63 % nečekala.
Vyzkoušelo se také, jak mi budou zvolené brýle vyhovovat při čtení na krátkou, střední i dlouhou vzdálenost. Zkrátka v situacích, na které brýle běžně používám.

Vyhodnocování údajů z 3D Vision Scanu

Velmi zajímavým krokem pak bylo sledování výsledků na monitoru a vysvětlování specialistky.

„První hodnoty jsou do dálky s tím, že přístroj je změří velice přesně, ale nefunguje to tak, že co změří přístroj, dám do brýlí. Vždy se to musí subjektivně změřit na písmenka. Kontrolujeme také kvůli zelenému zákalu další tři údaje. Je to onemocnění zrakového nervu, kdy při neléčení dochází ke ztrátě vidění až ke slepotě. Proto sledujeme tloušťku rohovky, hodnotu tlaku v oku a komorové úhly,“ vysvětlovala optometristka vše srozumitelně. „Lidé se silnější rohovkou mívají někdy vyšší tlak a neznamená to, že se hned něco děje. Když se mi ale něco nezdá, hned posílám klienty k očnímu lékaři na vyšetření.“ 

Mohla jsem si prohlédnout třeba i průřez segmentem oka. Všechno to vypadalo a znělo velmi zajímavě. Pro někoho, kdo má rád vědu, je to až zážitkový proces. „Hodnota komorových úhlů udává, jak je schopná nitrooční tekutina cirkulovat. Když je úhel malý, tekutina nemá kudy projít. Zvyšuje se objem tekutiny v oku a navyšuje se i tlak. Poslední obrázek představuje průhlednost očních čoček, což má zase vliv na šedý zákal. To je stárnoucí proces oka.“

Vysvětlování informací zjištěných 3D Vision Scanem bylo neuvěřitelně zajímavé a krásně se poslouchalo. Obzvlášť, když se neobjeví žádné špatné informace.

Zkoušení brýlí

Pak jsme se přesunuly do vstupní místnosti optiky se spoustou brýlí a začala část zkoušení. Ani tady neztratila optometristka energii a vydržela mé vymýšlení a zkoušení nejrůznějších druhů brýlí tak dlouho, dokud jsme neobjevily ty pravé. 

Měření 3D Vision Scanem stojí při nákupu brýlí 250 Kč, pokud brýle kupovat nebudete, platí se za tuto smršť informací 800 Kč.

Takže já už se teď mohu těšit na příští návštěvu, až mi pípne SMS a já budu mít hotovy brýle. Informace o stavu mého zraku budou uloženy na příště, kdy bude možné zjistit, jak se zrak mění. Měřit zrak je vhodné zhruba za rok až dva. Nemohu se dočkat.  

 

Spokojená klientka Lucie