Kontrola zraku dětí: Tipy, jak zvládnout vyšetření

Máte pocit, že vaše dítě nevidí správně? Kdy s ním zajít na kontrolu zraku? Jak ho připravit? Je třeba na to jít hrou.

Problémy se zrakem začínají nenápadně

Všimli jste si, že vaše dítě mžourá, doostřuje při pozorování předmětů zblízka, při kreslení má nos téměř u papíru, bývá občas neohrabané? Svrašťuje obličejík a často si mne oči? Někdy ho bolí hlavička, přivírá jedno oko nebo třeba naklání u televize hlavu? 

Jedná se o příznaky zhoršeného vidění. A tyto problémy by se neměly podceňovat. Zrak je důležitým smyslem, s jehož pomocí dítě poznává okolní svět a orientuje se v něm. Včasným nasazením brýlí se totiž malému človíčkovi nejen zlepší zrak, ale díky tomu předcházíme i nevratnému poškození důležitého smyslu. Proto také nebude muset čelit případnému handicapu v dalším životě. Co udělat? Přijďte s vaším dítětem na oční vyšetření

Kdy jít na oční vyšetření?

Malé děti neumí popsat, že vidí neostře. Odpovědí je jejich chování. Pokud si všimnete výše uvedených potíží, neváhejte a HNED se s dítětem objednejte na kontrolu zraku.

Kdy obvykle probíhá kontrola zraku dětí

Pravidelné preventivní oční prohlídky provádí pediatr od narození až do 19. roku. Pokud mají rodiče zrakovou vadu, získává dítě doporučení na vyšetření u specialisty ve 3 letech. V případě vážnějších vad je to už od 6. měsíce.

Jak se vyvíjí zrak miminek a malých dětí

Miminka můžou až do 6. měsíce věku šilhat, pokud problém přetrvává, pak je vhodné navštívit očního lékaře. Zrakové funkce u dětí se vyvíjejí zhruba do 6-7 let. Do této doby by měly být všechny případné vady odhaleny a vyrovnány. Pak už děti mají zrak jako dospělí.

Co čeká vás i vaše dítě při očním vyšetření?

Zjištění, jak dítě vidí:

vyšetření zrakové ostrosti do dálky a blízka pomocí různých znaků, obrázků a číslic, dále také vyšetření senzorické a motorické složky vidění – zakrývání očí, test orientace v prostoru, test binokulárního vidění aj.,

vyšetření refrakce na přístroji,

vyšetření pod mikroskopem,

nasazení zkušební obruby a vložení sklíček.

Jak připravit dítě na oční vyšetření?

Protože kontrola zraku je velmi důležitá, je třeba malého pacienta na ni připravit.

„Oblast očí, uší, ústa a celkově hlavy je velmi citlivá, proto může dítě doteky či znehybnění vnímat jako nepříjemné. Rodiče by se měli předem informovat, jak takové vyšetření probíhá, porozumět tomu, proč je důležité znehybnit hlavu nebo nakapat kapky do očí, spolupracovat se zdravotnickým personálem. Vše pak jde mnohem snáz a vyšetření je pro dítě příjemnější,“ říká optometristka optiky Dr. Klain Adéla Holubcová.

5 rad a tipů před očním vyšetřením

  • dítě si může zahrát na vyšetření s panenkou nebo plyšákem, jak sahat na obličej v oblasti očí od sebe i od rodiče – vždy s umytýma rukama
  • zakrývat si oči dlaní – zakrývá si je maminka, dítě mamince, dítě hračce a nakonec maminka dítěti
  • dítě se může dívat do ruličky od toaletního papíru – podobné jako měření přístrojem
  • můžete vystřihnout z papíru písmeno E a naučit dítě otáčet “hrabičky”
  • vhodné je také zkusit kapat do oka plyšákovi, mít zkušenost s vodou v oku – cákání ve vaně, potopení hlavy. 

Cokoliv se dítěti podaří, zaslouží si vždy pochvalu.

Díky spolupráci malého klienta je vyšetření kratší a efektivnější. Proto je třeba dítěti vhodně vysvětlit, proč je prohlídka důležitá a co se při ní bude dít.