Co je keratokonus a dá se léčit?

Onemocnění oční rohovky zvané keratokonus může mít rychlejší nebo pomalejší průběh. Na čem to záleží a jaké jsou možnosti léčby? Zjistěte, co můžete udělat.

K čemu dochází při keratokonu

Rohovka zdravého oka má pravidelný kulovitý tvar. Vlivem keratokonu dojde k vyklenutí rohovky a tvar je deformován (ztenčuje se). Změna z normálního kulovitého tvaru má pak za důsledek významné zhoršení vidění, v krajním případě byste mohli o zrak přijít úplně.

Kdy k tomuto onemocnění může dojít? Keratokonus se obvykle objevuje mezi 15.-20. rokem, ale rozvoj nemoci se může lišit. Záleží na věku: čím dříve propukne, tím je rychlejší. Vývoj může trvat 10-20 let. Týká se obou očí, ale každé oko je postiženo jinou měrou. 

Jaké jsou možnosti léčby

Lze keratokonus léčit? Současná medicína neumožňuje plné vyléčení, ale lékařský zákrok může rozvoj pozastavit a stabilizovat. Ze začátku se dají nosit odpovídající brýle, řešením mohou být i tvrdé kontaktní čočky. Někdy se využívají měkké torické kontaktní čočky, které jsou sice relativně dobře snášeny, ale nedostatečně upravují vyšší stupně pravidelného i nepravidelného astigmatismu. Výborné vidění tak není možné.

Každopádně po zjištění onemocnění je třeba navštívit očního lékaře. Později bývá nutné chirurgické řešení.

Proč vzniká keratokonus

O příčinách vzniku keratokonu se toho moc neví. Vliv může mít genetika, hormonální změny, související kožní onemocnění. K rychlosti vývoje keratokonu může přispívat alergie. Lidé postižení keratkonem si často mnou oči, tím ale nemoc ještě zhoršují, protože rohovka se ještě více vyklene a ztenčí.

Jak zjistit toto onemocnění

Důležité je nechat si pravidelně kontrolovat zrak. Náš přístroj 3D Vision Scan může totiž, kromě různých očních vad, odhalit třeba právě keratokonus.

Optometrista Jan Hrežík z Dr. Klain

Keratokonus vypadá zpočátku jako krátkozrakost, spolu s nepravidelným astigmatismem. Předměty se jeví deformovaně a zdvojeně. Člověk především špatně vidí v noci. Zornice se totiž rozevírá, aby zachytila více světla. Důsledkem je pak odhalení větší plochy nepravidelného povrchu rohovky.