Co je astigmatismus?

Abychom viděli naprosto ostře, naše oko musí na jakýkoli předmět, na který se díváme, rovnoměrně zaostřit (to se děje v zadní části oka). Astigmatismus nastává, když část obrazu zůstane vždy rozostřená, což způsobuje rozmazané vidění.

Astigmatismus v běžném životě

„Astigmatismus je běžný a dá se s ním snadno žít,“ říká optometristka Kamila Šupitarová z Dr. Klain. „Většině klientů po detekci astigmatismu doporučíme vhodné brýle nebo kontaktní čočky, které tuto vadu naprosto vykompenzují.”

Pokud máte podezření na astigmatismus, navštivte svého optometristu a najděte pro sebe to nejlepší řešení.

Jaké jsou příznaky astigmatismu?

Většina nositelů brýlí má nějakou formu astigmatismu. V rozvinutějších případech nebo bez léčby mohou příznaky zahrnovat:

  • bolesti hlavy
  • mhouření očí, abych ostře viděl/a
  • namáhání očí, únava při soustředění na dlouhodobé úkoly – například při čtení knihy nebo z obrazovky počítače.

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus je asymetrie rohovky (kulovitý útvar na povrchu oka), díky které se světlo lomí v nežádoucím úhlu a paprsky se nespojí na sítnici, jako u zdravého oka. Astigmatismus je obvykle něco, s čím se narodíte, i když se může později v životě vyvinout také v důsledku změn souvisejících s věkem. Není jasné, proč k němu dochází, ale pravděpodobně to souvisí s vaší genetikou. Větší pravděpodobnost astigmatismu máte, pokud jste krátkozrací nebo dalekozrací.

Astigmatismus se u vás může vyvinout také po:

  • poranění očí
  • operaci očí
  • očním onemocnění.

Jak řešit astigmatismus?

Ve většině případů lze astigmatismus snadno napravit buď brýlemi, specializovanými kontaktními čočkami (tzv. torické čočky), nebo dokonce chirurgickým zákrokem.

Váš optometrista bude schopen detekovat astigmatismus během rutinního měření zraku (naměří vám tzv. cylindry) a doporučí vám to nejlepší řešení.