Tři mýty o multifokálních brýlích

Mýtus 1: Multifokální brýle se musí nosit stále

Vůbec není pravda, že se začátkem nošení multifokálních brýlí už je nesundáte. Pokud nepotřebujete brýle na dálku, můžete je využít jen třeba na čtení, ipad, telefon a počítač a po skončení aktivity zase můžete multifokální brýle sundat. Nošení stále se doporučuje ze začátku, při zvykání na brýle. Jakmile ale zjistíte, jak dobře s nimi vidíte, možná je už sundávat ani chtít nebudete.

Mýtus 2: Musíte hýbat hlavou, abyste správně viděli

Mezi mýty o multifokálních sklech patří i ten, že pro správné dívání musíte naklánět hlavu do různých divných poloh. Ale také to, že zóna pro čtení připomíná pohled skrz klíčovou dírku.

To se může stát, ale pouze tehdy, když do rukou dostanete nevhodný výrobek. Konkrétně se jedná o špatné změření, vyrobení, nebo také o vložení do velmi malého rámečku. Všechny tyto skutečnosti hovoří o neodborně provedené práci optika nebo optometristy. Se správnými multifokálními skly vidíte přirozeně a pohodlně

 

Brýlové čočky v sobě mají určité zóny pro jednotlivé vzdálenosti. Při chůzi, řízení se díváme zónou pro vidění do dálky, s mírným sklonem (jako když sledujeme monitor) vnímáme střední vzdálenost. Na čtení se obvykle díváme dolů, proto i tato oblast v čočce je určená na blízko. Při chůzi po schodech s multifokálními brýlemi je třeba mírně sklonit hlavu, ale to jsou víceméně všechny problémy, které vás čekají. Pohyby jsou tedy mírné a vůbec ne nepříjemné.

Multifokální brýle spojují brýle na blízko i na dálku, zároveň vidíte dobře i na střední vzdálenost. Pohled skrz brýle je přitom plynulý. Nevýhodou je vyšší cena, která se ale stírá při předpokladu, že byste si jinak museli kupovat několik brýlí na různé vzdálenosti.

 

Jaké mýty kolují o multifokálech? Optometrista Jiří na Hitrádiu

Doktor Klain
Loading
00:00

Mýtus 3: Na multifokální brýle se těžko zvyká

„Na začátku nošení multifokálních brýlí můžete pociťovat nezvyk, ale drobné omezení se vyplatí,“ říká optometrista Dr. Klain Jan Hrežík.

Skutečností je, že když nosíte multifokální brýle první dny, můžete pociťovat nezvyk. Ale tak tomu bývá u spousty nových věcí. Pokud jste si vybrali správnou optiku, dostanete kvalitně provedené brýle. 

 

„Multifokální brýle nejsou vhodné jen pro mizivý počet uživatelů. Obzvláště se jedná o osoby po těžké operaci krční páteře, hlavy,“ dodává optička Lenka z liberecké pobočky Dr. Klain.

Pokud si nejste jisti, jestli sáhnout po multifokálních brýlích, Dr. Klain nabízí garanci spokojenosti. Jestliže nebudete s multifokály spokojeni, do obrouček Vám zdarma vyhotoví jiná skla nebo dostanete peníze zpět.

 

Rádi byste multifokální brýle vyzkoušeli? Nejprve se objednejte na měření zraku u optometristy, který Vám také poradí s výběrem ideálních brýlí.