Proč mám problémy s viděním v šeru

Potíže s viděním v šeru nejsou výjimečné. Koho se mohou týkat, čím jsou způsobeny a jak je vyřešit?

Problémy se zrakem za šera a za tmy

S přibývajícím šerem můžeme vnímat problémy se zrakem. Hůře vidíme, mžouráme. Vůbec se nám nechce řídit auto, protože necítíme potřebnou jistotu. Ve dne přitom vidíme docela dobře i bez brýlí.

Možné příčiny

Možných příčin, proč vidíme za šera hůře, může být několik. Vhodné je tedy si nechat vyšetřit zrak. Můžeme zajít k lékaři, ale také do optiky.

Z fyzikálního hlediska se za šera děje to, že se roztahují zorničky a díky tomu se více projeví vady, které jinak nevnímáme. Čím je světla méně, tím více se projeví otvorová vada oka.

Jan Hrežík
optometrista

Otvorová vada oka

Nemusí se vyloženě jednat o šero, ale obecně o horší světelné podmínky, jako je hustý déšť, mlha, východ a západ slunce a samozřejmě o tmu. S menším množstvím světla se projeví tato otvorová vada oka a vidíme rozmazaně, mění se velikost obrazu, ale také jinak vnímáme vzdálenost. Vhodným, i když ne stoprocentním, řešením pak jsou moderní dioptrické brýlové čočky

ROZHOVOR s optometristou: Problémy s viděním v šeru

Doktor Klain
Loading
00:00

Barevná vada oka

Další možnost představuje barevná (chromatická) vada čočky, způsobená závislostí ohniskové vzdálenosti čočky na vlnové délce světla. Čočka láme světlo každé barvy jinak. Abychom si přiblížili podstatu barvy, je potřeba vědět, že denní světlo je složené z různých barev s různou vlnovou délkou. S menší vlnovou délkou se více projeví rozmazání příslušné barvy. Jev pozorujeme hlavně na silnicích a ve městech a je to dáno vlivem bílého až světle modrého světla, které vychází z moderních krátkovlnných světelných zdrojů. Ano, je řeč o škodlivém modrém světle. 

Zákal přirozené čočky

Jedním z problémů může být i zhoršující se zákal čočky uvnitř našeho oka. Čočka se s lety přirozeně zamlžuje, na slunci bez slunečních brýlí se stav zhoršuje. Konečným výsledkem pak je šedý zákal.

Jak vyřešit problémy s viděním v šeru a za tmy

Lékař nebo optometrista zjistí, čím je zhoršené vidění způsobené. V optice Dr. Klain máme na setiny přesné měření dioptrií 3D Vision Scan, navíc provádíme sedm různých testů zraku. Takto zjistíme, v jakém stavu je váš zrak a jestli budete potřebovat „jen” brýle, nebo budete muset zajít za lékařem.