Poradíme: Jak číst poukaz na brýle

Změnou zákona o veřejném zdravotním pojištění už se poukazy na brýle vydávají jen ve výjimečných případech. Pokud už ho dostanete, víme, jak se v něm vyznat. Jedná se o předpis vystavený očním lékařem (oftalmologem). Poukazy na brýle a čočky se už dnes téměř nevydávají. Uvedenou výjimku představují děti do 14 let včetně a několik dalších případů.

Co všechno najdete na listu zvaném Poukaz na brýle a optické pomůcky?

Především na něm optik najde údaje potřebné pro vyrobení odpovídajících brýlí. Jedná se o výsledky měření zraku. Obsahuje údaje, jestli je refrakce (oční vyšetření) na dálku či blízko. 

Kolonka Sféra určuje vaše dioptrie. Dle znaménka rozlišujeme oční vady: krátkozrakost (minusové znaménko) a dalekozrakost (plusové znaménko). O těchto vadách si můžete také přečíst více: Krátkozrakost: nejčastější oční vada a Dalekozrakost: proč při této vadě nevidíte na blízko.

Kolonka Cylindr Touto hodnotou se koriguje oční vada zvaná astigmatismus (nepravidelné zakřivení rohovky). Cylindr může mít plusové i minusové znaménko . Za cylindrem musí být vždy osa ve které se daný cylindr nachází.

 

Na předpisu se uvádějí ještě další informace, které poslouží pro detailní specifikaci. Může se jednat (v případě dětí) třeba o okluzor, což je prostředek k zakrytí oka. Používá se při léčbě dětské šilhavosti a při tupozrakosti. V případě seniorů pak jde třeba o lupu, protože předpis je určen i pro optické pomůcky.

Máte předpis na brýle od lékaře? Zajděte s ním na pobočku optiky, kde vám podle něj vyrobí brýle.