Skrytá psychologie nošení brýlí

Brýle už dávno nejsou pouze nutností. Dnes už jsou i záležitostí módy. Vzhled člověka vyvolá určitý první dojem. O někom si pomyslíte, že miluje módu, jiný vypadá jako pedant, další zase konzervativně. Co mohou prozradit nositelé brýlí? Když potkáte člověka s brýlemi, udělá na vás nějaký první dojem. Až pak ho začnete zkoumat podrobněji. Napadne vás třeba: „Dá se mu věřit?“

Co prozradí oči

Dokonce je doloženo studiemi, že lidé stále dají na stereotyp, že člověk s brýlemi je chytřejší, případně si myslí, že tato osoba je důvěryhodnější. 

Je známo a prokázáno, že tvář za brýlemi bude působit intelektuálním dojmem. Ovšem to je velmi všeobecné mínění. Volba typu a designu brýlí teprve specifickým způsobem zahýbe úsudkem okolí o vaší osobnosti.

Eva Tesařová, koučka a mentorka osobnostního rozvoje

Za brýlemi se můžete schovat

Brýle ale také mohou představovat jakousi clonu. Za obrubami a skly brýlí se mohou skrývat oči plné emocí, ale také část obličeje, jako oční okolí, vrásky smíchu, lícní kosti. Takového člověka pak můžete hůře číst. 

Pokud chcete tedy například uspět u pohovoru, je dobré mít brýle. Budete působit lépe a možná i podáte lepší výkon, protože si budete jistější. Každý vnímá brýle jinak, někdo se cítí sebejistěji s nimi, jiný bez nich. Je také zajímavé, že pohled nositele brýlí je častěji zaměřen dopředu. Tam je čočka vystředěná. Pokud se potřebují podívat do strany, udělají to raději celou hlavou. Často se také stává, že člověk s brýlemi se nepouští do přílišných konfrontací.

Tajemná věc na oči vzbuzovala dohady

Začátky nošení brýlí tak, jak je známe dnes, nahradily do té doby obvyklý monokl. Když byly tyto nové brýle poprvé představeny, vypadali nositelé brýlí záhadně. Na očích měli něco, co připomínalo tajnou zbraň, o které řada lidí nevěděla, co si myslet. 

„Snaží se chytit mou duši, nebo co to má znamenat? Tyto brýle byly hlavně vyrobeny pro čtení, což naznačovalo, že jejich nositel bude vzdělaný a tedy i inteligentnější. Ale za tím stálo i to, že se lidé domnívali, že brýle jsou důsledkem slabosti. Když budete příliš číst, poškodíte si oči,“ sdělil v jednom z rozhovorů uznávaný britský historik na brýle a pomůcky zraku, Neil Handley.

Tento historik také zjistil, že Hitler sice nosil brýle na čtení, ale tyto fotografie nebyly využívány, protože se nacistická strana bála oslabení autority tohoto nacistického vůdce.

Jaké brýle zvolit, když se chcete vyjádřit

Chcete, aby brýle podpořily vaši osobnost anebo vám ucelily dojem, kterým chcete působit v práci? Inspirujte se:

 

  • kulaté obroučky à la Harry Potter – veselé, na rozmary léta a pro dětské období
  • výrazné brýle (barvy, tvary) – přitáhnete pozornost, chuť nechat se inspirovat
  • hranaté, ostřejší tvary – vzbudíte respekt, vyjádříte tvrdost a rozhodnost
  • silné obroučky – vyjádříte vyhraněnost, zásadovost, potřebu nastavovat pravidla
  • velmi jemné, nenápadné obroučky – necháte vyniknout své oči, ale nepřitáhnete pozornost

 

Pokud nosíte brýle a můžete se bez nich na chvíli obejít, můžete si měnit svůj pohled na svět podle nálady a potřeby. Některé věci zkrátka nechcete vidět příliš ostře. To, že je máte na sobě, vás zkrátka velmi promění. Záleží na obroučkách, které si vezmete na nos. 

„Na otázku, zda brýle dělají člověka, lze tedy odpovědět: „Ano“. Stejně jako šaty, tak brýle podpoří charakter, zařazení a osobitost. V pozitivním ohledu dodají odvahu při projevu, podpoří sílu a respekt, intelektuální přístup nebo rozkryjí kreativitu a osobitý styl. Brýle nejsou masky, za které se člověk schovává, ale jsou jistě nástrojem měnícím a podtrhujícím osobnost nebo obor jejich nositele”, uzavírá Eva Tesařová, koučka ze Souladskoleni.cz.

Koučka Eva Tesařová nosí brýle značky Charmant s multifokálními skly Myself z optiky Dr. Klain.

 Navštivte optiku Doktor Klain a nechte si při výběru poradit od profesionálů.