žena s brýlemi Betty Barclay

Brýle v roce 2023? Žádná nuda, ale styl. Ten váš

I v roce 2023 na vás čekají nové brýle a nové plány. Jaké brýle se nosí v roce 2023? Zjistili jsme pro vás, jaké brýle si letos pořídit, abyste se cítili skvěle a trendy. Ze kterých materiálů by měly být obruby, jaké jsou změny v jejich barevnosti? A co tvary? Máme odpovědi.

Materiál brýlových obrub ovládá plast i kombinace

Poslední roky ovládl oblast materiálu obrub plast. A bude si svou pozici držet i v tomto roce. Pokud ale patříte mezi milovníky kovových brýlí, není důvod, abyste se své volby vzdávali.

Rok 2023 bude také patřit kombinaci různých materiálů, jako je třeba kov a acetát. Kov si můžete vybrat i s plastem, nebo s grilamidem.

Vraťte se s barevností do minulosti a začněte zářit

Černá barva bude nejspíš trendem vždy, nyní se objevuje hlavně v matu. Pokud ale toužíte po změně, zkuste návrat do 80. let a zvolte lesklou stříbrnou a zlatou.

„Kromě černé barvy se nyní častěji objevuje transparentní čirá, transparentní kouřově-šedá a transparentní fialová/modrá. Transparentní barvy nás vracejí zpět do šedesátých let. Moderní polykarbonátové dioptrické čočky s antireflexní či „blue-light“ povrchovou úpravou však dávají těmto „šedesátkám“ úplně jinou dimenzi a katapultují je zpět do 21. století.“

Oldřich Dostál, jednatel „brýlového" velkoobchodu Vedere

Je zajímavé, že v dámských kolekcích se dere na povrch velmi trendy čirý plast, i se žlutým, případně oranžovým nádechem. Z dálky není vidět, ale zblízka oceníte krásu a zpracování.

Návraty do minulosti jsou v kurzu, ať už se to týká jakéhokoliv období. V případě hnědé barvy s názvem HAVANA, která připomíná želvovinu, případně buvolí roh se totiž vrátíte do doby, kdy se brýle začaly vyrábět.

Pokud milujete barvu čokolády, máme pro vás skvělou zprávu. Velmi hitové budou masivní brýlové obruby v jakýchkoliv tvarech, speciálně v kombinaci materiálu acetát a plast.

Jestliže rádi kombinujete barvy, zkuste některou z následujících variant: světle fialová a modrá, hnědá v kombinaci s tmavě modrou, černá v kombinaci s šedou a černou, sytá modrá a sytě červená.

žena v brýlích Salvatore Ferragamo

Návrat i u brýlových obrub: Zpět k Harlekýnu (Cat eye)

„Věděli jste, že kočičí brýle byly ve skutečnosti známé jako brýle Harlekýn?

Tento tvar byl inspirován harlekýnskou maskou a způsobil revoluci v mužském brýlovém průmyslu. Mnoho z vás by si mohlo myslet, že design je nadužívaný a zastaralý, ale Cat eye má tu jedinečnou schopnost překonat všechna očekávání stylu svým novým vzhledem každou sezónu,“ říká Denisa Augustinová ze společnosti Sagitta, dovozce značkových brýlí.

Kulaté brýle jsou už roky velmi populární a na trendovosti nebudou ztrácet ani v roce 2023. Jemné kruhové brýle časem nabyly na výraznosti. Pokud máte hranaté rysy obličeje, získáte s tímto tvarem dokonalou rovnováhu a budete vypadat velmi šik. 

Podobně jako letos, i v roce 2023 potěšíme maximalisty. Velké a přehnané nadměrné brýle budou stále módní. Nadměrně velké obroučky v různých stylech, podobách a barvě budou zkrátka „in“. Velmi trendy bude obzvlášť světlá barva vlčího máku.

Jak už jsme uvedli, tvary brýlových obrub jsou často kulaté a brýle relativně velké.  Přechod mezi těmito trendy tvoří kombinované modely ve stylu clubmaster. Pokud vám nechybí odvaha, směle se pusťte do rafinovaných geometrických tvarů, jako jsou lichoběžníky a šestiúhelníky.

Jak je vidět, v trendech je skutečně dovoleno vše. Můžete kombinovat materiály s různou barevností a v libovolných tvarech a stále budete nosit brýle v duchu nejnovější módy.

Podívejte se na širokou nabídku brýlí, které můžete vyzkoušet osobně v našich optikách.